Derfor viser vi ikke Jul i Skomakergata

NRK svarer på kritikken.

TRADISJON: Hver generasjon har hatt sine favoritter, og kjærligheten til kalenderne har vokst i takt med at barna har blitt ungdommer og voksne, skriver Hildri Gulliksen,
  • Hildri Gulliksen
    Programredaktør NRK Super
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

NRKs julekalendere har samlet familier og gitt førjulsstemning i flere generasjoner. Hver generasjon har hatt sine favoritter, og kjærligheten til kalenderne har vokst i takt med at barna har blitt ungdommer og voksne. For noen år siden var det Jul i Skomakergata som sto øverst på manges ønskeliste. Nå er det Jul i Blåfjell og Månetoppen hos de unge voksne.

Hildri Gulliksen

For mange ungdommer er kjenningsmelodien til Jul i Svingen ensbetydende med forventninger og førjul. Vi ønsker å kunne tilby førjulshygge til fremtidige generasjoner også. Skal vi få til det må vi produsere nytt. For hadde vi bare holdt oss til Teodors julekalender eller Jul i Skomakergata, hadde vi verken hatt blånisser, luciafest i Svingen eller eventyret om Julekongen. Vårt mål er at de nye julekalendere skal få akkurat den samme plassen i hjertet til dagens barn som de eldre seriene har hos voksne.Hvor blir det av Skomakergata?

Les også

«Jeg kan ikke forstå at NRK vil ødelegge julen»

Mange forteller oss at deres barn liker en spesifikk julekalender de har sett på NRK. Det være seg Jul i Svingen, Jul i Skomakergata, Jul i Blåfjell, Månetoppen eller Julekongen — og de ønsker at akkurat den serien skal sendes igjen. Det er hyggelig å høre. Samtidig er det viktig å minne oss selv på at barn liker det de har sett. Det er vanskeligere for barn enn for voksne å se for seg at det kan komme enda finere serier i framtiden. Den erkjennelsen er rett og slett litt for abstrakt for mange barn. Det er viktig for oss å lytte til barnas ønsker. Samtidig er enda viktigere å gi barn eventyr og fantastiske historier de ikke visste at de ønsket seg. Og griper de nye seriene barna, så blir de en del av ønskelisten deres.

Våre eldre julekalendere ser og føles gamle når de sendes på NRK Super. De er produsert i et annet format enn det som er vanlig i dag. Dette, samt at mange i dag har større TV-skjermer - gjør at bildene blir uskarpe. Mange spør oss om barn virkelig bryr seg om teknisk kvalitet. Kanskje gjør de ikke det like mye som voksne. Men fortjener barn like god teknisk kvalitet som voksne? Vi mener absolutt! Vi tør påstå at få av oss voksne ville likt om noen andre enn oss selv hadde insistert på at vi skulle få gamle, uskarpe serier vår i primetime i hele desember - fordi det var deres tradisjon.

Nordmenn benker seg foran TV:

Les også

NRK vinner TV-julen

NRK Super sender i år fire julekalendere; Barnas Superjul, Julekongen, Hedenhøsbarna finner opp julen (svensk) og Tidsreisen (dansk). I tillegg har Fantorangen sitt eget lille julekalenderunivers hver kveld. NRK Super prioriterer altså julekalendere høyt.

Grunnen til at vi ikke legger Jul i Blåfjell eller Månetoppen ut på nett, er at vi ikke har rettigheter til å gjøre dette. Vi kan naturligvis kjøpe rettighetene, det er et prioriteringsspørsmål. Men skal vi kjøpe disse, vil det gå ut over kjøp av andre serier, eller produksjon av nytt innhold. Og vi mener altså at våre fire julekalenderserier i år er av ypperste skandinaviske kvalitet.

Sjekk bildene av pepperkakebyen:

NRK Supers visjon er : Vi skal skape en verden hvor barn vokser og er viktige. Med denne visjonen har vi tatt et tydelig standpunkt; Dette er barnas verden. I Supers programmer speiles barns virkelighet, språk og kultur. Barn skal være på skjermen. De skal sees og høres, og barn skal få se andre barn som opplever det samme som dem selv. Vi mener det bidrar til å styrke barns selvfølelse. Julekalenderne lager vi spesielt med tanke på at familier kan ser dem sammen. Historiene er større og mer universelle, og handlingen går på tvers av generasjoner. Men for NRK Super er barna alltid de viktigste.

Publisert: