«Spesialenhet for henleggelser»?

Ingen ansatte i Hordaland politidistrikt har brutt arbeidsmiljøloven i sin behandling av varsleren Robin Schaefer. Overrasket?

Publisert Publisert

SA FRA: Robin Schaefers varsler om mangelfull etterforskning i Monika-saken, har fått store konsekvenser. Foto: BT-Arkiv

Debattinnlegg

  • Ole Magnus Melsom
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Spesialenheten for politisaker konkluderer med at ingen ansatte i Hordaland politidistrikt har brutt arbeidsmiljøloven i sin behandling av varsleren Robin Schaefer. Overrasket?

Sefo har talt:

Les også

Frikjenner polititoppene etter Monika-varslingen

Nei. Om lag 95 prosent av saker behandlet av Politiets spesialenhet for politisaker blir henlagt. Her er det i tillegg sannsynligvis store mørketall, fordi potensielle anmeldere ikke har noen tillit til systemet, og går dermed ikke til anmeldelse.

Man skulle tro at ansvarlige myndigheter burde stille seg spørsmålet: Hvorfor så mange saker blir henlagt? Det kan umulig være tilfredsstillende resultat, hvis organet ønsker å fremstå som legitimt

I de fåtall sakene som blir påtalt, er ofte straffeutmålingen mild. Det gjør noe med folks generelle rettsoppfatning, og hvordan vi oppfatter politiets utførelse av tjenesten. En tjeneste som er avhengig av folks tillit, i lys av forventningene om politiets rettskaffenhet.

Populært sagt, kan man stille seg spørsmålet: Når skal Norge få et uavhengig og troverdig organ som ikke fremstår som en «Spesialenhet for henleggelser»?

Politiet gir seg selv refs for 7 ting

Les også

: «Dårlig ytringsklima og dysfunksjonell samhandling»

Robin Schaefer fikk i fjor Fritt Ords Pris. Jeg, og sikkert mange med meg, har større tillit til deres uhildede vurderingsevne enn hva Spesialenheten måtte konkludere med, dessverre.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg