Egoismens tidsalder

Ta et steg tilbake, lytt og se deg litt om. Kanskje har du noen som trenger deg?

Publisert Publisert

DIN TUR: En annen gang kan det være du som trenger hjelp og støtte fra dine medmennesker. Om de da ikke har det for travelt, skriver Kari Myklebust. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Kari Myklebust
    Lærer, forfatter og skribent

Vi kjenner alle disse travle menneskene. De som alltid har det litt travlere enn andre, de som streber etter å fylle ethvert tomrom på ukeplanleggeren. Vi blir opphengt i eget mas og jag, men mister det viktigste av syne: Medmennesker som trenger en utstrakt hånd.

Er vi blitt for travle til å vise medmenneskelighet og omtanke? For travle til å se at en av våre nærmeste sliter? Kanskje prioriterer vi feil?

Det kan føles ensomt å stå utenfor all denne travelheten. Være den som sliter med ansvar og byrder som tapper og tynger. Være den som møter hver dag med kroniske smerter og lavt energinivå, som har et samlivsbrudd friskt i minne, eller som sitter på sykehjem og venter på at familien skal komme. Være den som blir stående alene når alle andre har det for travelt.

Les også:

Les også

«Det er urokråken i klassen til ditt barn du skal invitere hjem til middag»

Travle mennesker søker gjerne aksept og forståelse . De sier: « Jeg skulle så gjerne tatt en tur, men du vet det går ikke. Timeplanen er full. Onsdag er det håndball, torsdag kino og fredag til mandag shoppingtur til Stockholm. I tillegg er det crazy travelt på jobb. Ja, du vet hvordan det er. Jeg klarer knapt nok å følge med i svingene! «

Kvinnen som er midt inne i en vanskelig livsepoke nikker og smiler. «Ja, klart det er travelt», svarer hun. Hun vil for all del ikke sette en stopper for andres glede og engasjement. Likevel svir det. Hun forsøker å holde masken, men kjenner at tårene lurer bak i øyekroken. Det er samme leksen hver gang. Besøket må utsettes.

Les også:

Les også

74-åring tok mastergrad

Selv kan hun ikke huske sist kinobesøk eller storbyferie. Hverdagen gir ikke rom for mer enn det høyst nødvendige. Alt hun ønsker er et lite besøk. Noen som setter henne høyest på prioriteringslisten. Noen som ønsker å tilbringe tid sammen med henne, som ikke smører inn at det å besøke henne stjeler av deres verdifulle tid — som om hennes tid er uten verdi. Bare fordi hun sliter!

Vi har alle vårt, og de fleste har ikke nok med døgnets 24 timer. Likevel: Ta et steg tilbake, lytt og se deg litt om. Kanskje har du noen som trenger deg? En annen gang kan det være du som trenger hjelp og støtte fra dine medmennesker. Om de da ikke har det for travelt! Vi lever tross alt i egoismens tidsalder.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg