Stoler du på helseråd fra internett?

Kan i verste fall være skadelig.

Publisert Publisert

RÅD: Å gi mennesker økt kunnskap om sin egen medisin er avgjørende for at man skal kunne ta ansvar for egen behandling.

Debattinnlegg

  • Sofia Frost Widnes
    Legemiddelrådgivere og farmasøyter ved RELIS Vest
  • Jan Anker Jahnsen
    Legemiddelrådgivere og farmasøyter ved RELIS Vest
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Jeg går på Zoloft fordi jeg har depresjon. Kan jeg kutte ut noen dager for å skjære ned på tablettbruken eller må jeg ta vanlig dose hele tiden?»

Hvem kan svare når neste legetime er flere uker frem i tid? Hva om man tar valg på egen hånd uten å kunne spørre fagfolk?

Som pasient forventes du å ha kunnskap om egen helsetilstand og hvilke medisiner du trenger. Før i tiden fikk gjerne pasienten all sin informasjon fra sin lege og på apoteket. Nå finner du denne informasjonen på norske og internasjonale nettsider. Dette medfører flere utfordringer. Kan jeg stole på det jeg finner? Passer dette for min situasjon?

I pasientforum på nett får mange velmenende råd fra andre med samme sykdom, men det som har vært til hjelp for Kari kan i verste fall være skadelig for Ola. Vi ser også at folk flest bruker sitt personlige nettsamfunn til å diskutere helse og medisiner.

Men det er ikke dine venner på interiørforumet som best kan hjelpe deg til å ta riktige helsevalg. Vi som jobber med medisinsk informasjon har erfart at selv helsepersonell har problemer med å vurdere kvaliteten på informasjonen man finner på internett.

Det som har vært til hjelp for Kari kan i verste fall være skadelig for Ola.

Bruk av reseptfrie medisiner innebærer at pasienten selv tar ansvar for behandlingen. Men når du kjøper Ibux på bensinstasjonen, og ikke på apotek, har du ingen å spørre om denne passer sammen med dine andre medisiner. Trenden er at flere medisiner kan kjøpes uten resept, og at flere virkestoff kombineres i samme medisin.

Et eksempel er Paralen som består av paracetamol, acetylsalisylsyre og koffein. Dette tilsvarer én Paracet, én Dispril og én kopp kaffe, og skal gi bedre effekt på smerte, feber og betennelse. Flere virkestoff i samme medisin gir imidlertid økt risiko for bivirkninger. Når pasienten selv skal ta ansvar for reseptfri medisinbehandling trenger man også å kunne spørre fagfolk ved usikkerhet.

Mange kjøper medisiner eller kosttilskudd fra utlandet, selv om dette ikke er anbefalt og kan være ulovlig. Dagbladet fortalte nylig om Eloise (21) som døde etter å ha tatt slankepiller hun kjøpte på nettet. Den britiske jenten hadde kjøpt og inntatt et slankemiddel med stoffet dinitrofenol (DNP), noe som påvirker stoffskiftet og kan føre til livsfarlig overoppheting. Historien er dessverre ikke unik.

Det er ofte vanskelig for privatpersoner å finne saklig informasjon som en motvekt til produsentenes reklame for slankemidler og helsekostprodukter. Det er fristende å stole på det man leser på produktenes salgssider med lovnad om raske og gode resultater uten bivirkninger.

Tilgang på kvalitetssikret, forståelig informasjon og råd fra fagfolk er en betingelse for at pasienten skal kunne ta sitt nye utvidede ansvar for egen behandling. Spørsmålet som er sitert i innledningen er stilt via Trygg Medisin. I dette tilfellet kunne vi fraråde pasienten å kutte ut medisinen i noen dager innimellom, fordi det er viktig å trappe langsomt ned.

Tryggmedisin.no og tryggmammamedisin.no og lignende er offentlige, gratis tjenester til pasienter som har spørsmål om medisiner. Her gir fagfolk individuelle råd.

Å gi Ola økt kunnskap om sin egen medisin er avgjørende for at han skal kunne ta ansvar for egen behandling.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Folk dør av hemmelige bivirkninger

  2. Legemidler spres i miljøet

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg