Ta blodet mitt!

Hetrofile som stadig bytter dame får kun begrenset karantene. Jeg har vært sammen med Thomas i åtte år, men kan aldri gi blod.

Publisert Publisert

KARANTENE: Heterofile mennesker må vente seks måneder med å gi blod etter at de har hatt en ny sexpartner. Menn som har sex med menn, blir derimot hindret fra å være blodgivere på livstid. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Tor Andreas Bremnes
    Bystyrekandidat for Arbeiderpartiet
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tor Andreas Bremnes.

Norge mangler 25.000 blodgivere, og vi må importere blod fra andre land for å sikre at vi har nok. I Norge er det likevel mange mennesker som ønsker å gi blod, men som ikke får lov. På blodgiverskjemaet må man krysse av på en rekke spørsmål. Et av spørsmålene alle menn får, er om man har hatt sex med andre menn.Argumentene mot å la homofile få gi blod, har i første rekke vært at det er større fare for hiv/aids i den homofile befolkningen. Jeg har vanskelig for å forstå at argumentet holder når vi vet at alt blod uansett blir testet. Bør det ikke handle om risikorelatert atferd fremfor om man er heterofil eller homofil?

Les også:

Les også

Varsler blodkrise

Det er et paradoks og føles enormt urettferdig at jeg, som har vært sammen med Thomas i nå åtte år, skal være sperret fra å gi blod resten av mitt liv, mens jeg ofte ser heterofile ute på byen ta med seg ulike damer hjem fra uke til uke kun skal få begrenset karantene.

Jeg har ikke annet ord på det enn diskriminering på grunn av legning.

Vi importerer i dag blod fra blant annet Sverige, hvor homofile menn får lov å gi blod. Jeg er ganske sikker på at den norske blodbanken ikke presiserer at de ikke vil importere blod fra homofile menn, men at de er glad for alt blod som er sikkert og testet. Det er selvsagt viktig at man har strenge rutiner og sikrer at det er trygt å få blodoverføring i Norge. Derfor er det viktig med karantenebestemmelser. Heterofile mennesker må vente seks måneder med å gi blod etter at de har hatt en ny sexpartner. Menn som har sex med menn, blir derimot hindret fra å være blodgivere på livstid.

Det er grunn til bekymring når vi vet at menn topper statistikken over hiv-nysmittede. Myndighetene har utvilsomt en jobb og gjøre med å informere og oppfordre til bruk av prevensjon. For meg er det likevel et paradoks at en som har vært gift med en mann i mange år anses som en større risiko enn en heterofil person i et fast forhold. Jeg opplever det som diskriminerende.

Med et så stort behov for blodgivere som vi har i dag, bør vi gi dem som ønsker å bidra muligheten til det. Med et enstemmig storting bør denne saken kunne bli fort avgjort til glede for alle som har behov for blodoverføring i Norge.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg