Dette spør bergensere om i koronatiden

Spørsmålene har gitt tro på at folk har en helsefremmende driv i seg.

Publisert Publisert

Kommuneoverlege Finn Markussen er frontfigur i «Finn formen med Finn», en serie treningstips for utendørsaktiviteter uten utstyr. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Debattinnlegg

 • Finn Markussen
  Kommuneoverlege i Bergen

Siden begynnelsen av mars har kommuneoverlegene i Bergen fått mange telefoner og e-poster fra innbyggere i Bergen. Noen har vært bekymret. Men heldigvis ikke bare det.

De fleste har spurt om hvordan de, til tross for koronapandemien, kan leve mest mulig normalt. De tallrike henvendelsene har illustrert for oss hvor viktig det er å styrke og fremme helsen, og ikke bare prøve å forebygge og behandle.

Å fremme helsen er å gjøre det man blir sterkere av. Da tåler og klarer man mer, og man får bedre livskvalitet. Å forebygge sykdom handler om å redusere risikoen for å bli syk. Men risikoen blir aldri null, det må vi bare leve med, også nå for tiden.

Det blir som å stelle en plen. Uansett hvor mye man luker, blir man aldri helt kvitt ugress. Og man får ikke en fin plen ved bare å luke. Man må vanne og gjødsle også. Det er det helsefremming handler om: Å tilføre næring for å gjøre sterk.

Les også

Slik bør vi spise i koronatiden

Mange spør om hvordan man tilpasset smittesituasjonen kan fortsette med det som gir liv, overskudd og glede. Slik som kulturaktiviteter, idrett og fysisk aktivitet, samvær og lek. Å få alle disse spørsmålene har gitt tro på at folk har en helsefremmende driv i seg.

Det har slått oss hvor mange som har høy tillit til myndighetene, og til rådene som blir gitt i mediene hver dag, fra statsministeren, hennes korps og helsemyndighetene.

Vi får spørsmål om hjelp til å forstå hva de mener, disse myndighetspersonene: «Jeg ønsker å gjøre slik Erna sier, men forstår ikke helt hvordan».

Vi opplever fra vårt ståsted verdier som lojalitet og tillit, heller enn mistro og spørsmål om «hvordan kan jeg lure meg unna». Det syns vi vitner om at vi har et godt samfunn.

Særlig fire faktorer er viktige for god fysisk og psykisk helse, og bidrar til at vi har det bra:

 • høy fysisk aktivitet
 • høy sosial aktivitet
 • høy kognitiv aktivitet (læring)
 • sunt kosthold
Les også

Koronatida kan ha negativ innvirkning på din psykiske helse. Dette er ekspertenes råd

Å ha en jobb fyller flere av funksjonene, i tillegg til at det gir inntekt. Å få opp igjen arbeidsplasser er derfor viktig av hensyn til bergensernes helse.

Også ulønnet aktivitet fremmer helsen. Det er fabelaktig at så mange i disse ukene har lett og funnet frem til kreative måter å fortsatt være aktive på.

Å ha pågangsmot og se muligheter heller enn begrensninger, er i seg selv helsefremmende og gjør oss sterkere. Det er svært viktig med slike initiativ nå, og sikkert i en tid fremover.

Både når det gjelder arbeid og aktiviteter, prøver vi å gi faglig støtte og råd om hvordan man kan tilpasse seg nødvendige smittehensyn.

Bergen kommune har laget noen korte treningsvideoer – Finn formen med Finn – for å inspirere til fysisk aktivitet utendørs i nærmiljøet, sammen med andre. Byråd Beate Husa var med i siste episode, det var fantastisk! Vi er overveldet over hvor mange som har tatt en titt på videoene.

Les også

Eitt symptom utmerker seg som typisk for korona­viruset

Inntrykket er at veien til snopekurven har blitt kortere i koronatiden. Snop og mat gjør godt når man kjeder seg, er lei seg, har ubehagelige følelser og føler stress. Det samme kan alkohol og tobakk gjøre. Vi tror det er lurt å være bevisst på dette og ikke la seg lure, ikke hele tiden i alle fall.

Sunt kosthold gjør oss sterkere, mens usunt kosthold drar i andre retningen. Men nå om dagen er det like viktig å tenke over hvilken funksjon det vi putter i munnen har. Bruker vi det til å regulere ubehagelige følelser, er det lurt å finne andre måter å gjøre det på.

Da er vi over på psykisk helse.

Les også

Så mange permitteres i vest. Se BTs oppdaterte bedriftsoversikt.

Koronatiden er uten tvil en stressfaktor for mange, og årsak til negative tanker, følelser og handlinger. I kontakten med bergensere, har vi også vært vitne til avmakt og passivitet.

Når tankene våre blir som skadelige virus, bør vi ta grep og tilføre psykologiske vitaminer. Kanskje tiden er inne for å finne frem til det som gir glede i hverdagen, for vår egen helse og livskvalitet?

Råd for psykisk helse har utarbeidet kurset «Hverdagsglede», som handler om fem dagligdagse aktiviteter som kan styrke det psykiske og kroppslige immunforsvaret:

 • Å trene på å være oppmerksom og til stede
 • Å være aktiv
 • Å fortsette å lære
 • Å knytte bånd til andre
 • Å gi til andre

Ta en titt og praktiser det. Gå eventuelt på kurs, det vil garantert fungere!

Frisklivssentralen i Bergen arrangerer også kurs i hverdagsglede og selvhjelpskurs, som mestringskurset «Tankevirus».

Det er en gammel sannhet at nitti prosent av helsen i befolkningen skapes utenfor helsetjenesten. Dette er viktig å huske nå for tiden. Helsetjenesten konsentrerer seg om sykdom. Det er resten av samfunnet som skaper og gir næring til helsen.

Våre observasjoner i disse ukene synes vi gir grunn til optimisme, og konklusjonen må bli: Stå på, bergensere! Fortsett det gode arbeidet, og ta vare på dere selv og de rundt dere.

Publisert
 1. DEBATT

  – Denne gruppen bør betale mer skatt i koronakrisen

 2. LOKALT

  Atle Kvamme aner ikke hvordan han ble smittet. Slik er det for nær halvparten av bergenserne som testet positivt.

 3. LOKALT

  Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

 4. LOKALT

  Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

 5. NYHETER

  UiB vil ha alle tilbake til hausten. No må dei ut på leigemarknaden for å få plass.

 6. LOKALT

  Slik blir den nye hverdagen på skolen neste uke

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg
 1. Koronaviruset
 2. Bergen
 3. Samfunn
 4. Koronaviruset
 5. Kosthold