Når er det nok?

GjØR NOE: For oss yrkestransportsjåfører virker det uforståelig at man ikke kommer i gang med en ny E16 mellom Bergen og Voss, skriver Gunnar Norvik.

På E16 er det en kalkulert risiko at det vil gå nye ras. Nå må Samferdselsministeren ta ansvar.

  • Gunnar Norvik
    Rådgiver gods i Yrkestrafikkforbundet
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Så har det skjedd igjen. Det har gått et ras på E16. De aller fleste har visst at det kom til å skje igjen. Man har utredet i årevis og alle vet at strekningen mellom Bulken og Trengereid er svært rasfarlig. Man kan nesten si at veien er åpen, men med en kalkulert risiko om at det vil gå nye ras.

Gunnar Norvik

I dag gikk et nytt ras og i skrivende stund vet man ikke annet enn at et vogntog er tatt av raset, og at sjåføren er lettere skadet. Om det befinner seg andre biler i raset vites ikke. For sjåførene som trafikkerer strekningen øker belastningen for hvert ras som går. Er det nedbør sitter man og ser bekymret opp i fjellsiden.

Veien er ikke bare rasfarlig. Den er en av landets mest ulykkesutsatte veistrekninger. Så utsatt at man etter dialog med myndighetene for noen år siden fikk gjort en del strakstiltak for å midlertidig gjøre veien tryggere.

Veien vi snakker om er hovedåren inn mot Norges nest største by, Bergen. Omkjøringsveien er lang rundt riksveg 7 om Hardanger. For ikke lenge siden raste riksvei 7 ut i Granvinsvatnet etter veiarbeid. Veien om Hardanger er smal og svært rasfarlig den også.

De stadige hendelsene på E16 er en stor belastning for sjåførene. Den dårlige omkjøringsveien er ikke dimensjonert for dagens trafikk og det oppstår lett kaos når den fungerer som «transportåre».

Veinettet i Hordaland er så uforutsigbart at det er vanskelig å planlegge transporten i forhold til kjøre— og hviletidsbestemmelsene. Ras, ledebil, stengte tunneler og ventetid er blitt dagligdagse problemstillinger.

For oss i YTF virker det uforståelig at man ikke kommer i gang med en ny E16 mellom Bergen og Voss.

Tiden er inne for å legge til side andre veiprosjekter og sette alle kluter inn på strekningen mellom Bergen og Voss.

Nå må Samferdselsministeren ta ansvar og sette i gang arbeidet på strekningen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Har aldri sett et større ras på strekningen Bergen-Voss

  2. - Kom kjørende gjennom tunnelen og så raset komme

  3. Øyenvitne til raset: - Trodde det var et jagerfly i fjorden

  4. Krisemøte i Voss Cup

BT anbefaler

– Nå går mange glipp av Kurt Nilsens jule­konserter i Bergen

– Dette er dramatisk, sier Frank Nes i Bergen Live.

LES SAKEN