Nynorsk er ikke mitt språk

Nynorsk-tvang på Bybanen er et overgrep mot bergenserne.

FOLKEAVSTEMNING: Skyss får ikke lenger informere passasjerene på Bybanen i Bergen på bokmål, vedtok fylkestinget 13. juni. - Jeg oppfordre til folkeavstemning. Politikerne må få vite hva vi i Bergen mener, skriver innsender. Foto: Elias Dahlen (arkiv)

  • Ingelin M. Hoff Larsen
    Loddefjord
Publisert:

Undertegnede har aldri hatt noe imot nynorsk. Tvert imot – det er et nydelig språk, og jeg må i sannhetens navn si at jeg ofte er kommet langt ned i en artikkel før jeg oppdager at jeg leser nynorsk. Men det er ikke mitt språk.

Egentlig er de to språkene så like at vi hadde spart mange penger dersom de som skriver nynorsk, hadde kunnet fortsette med det, og tilsvarende med oss som bruker bokmål/riksmål – også i offentlige etater. (Valgfrihet på skjema, ville kunne fortsette som nå). Bortsett fra enkelte småord, forstår vi hverandre utmerket.

Les også

Nynorskbrukar svarer: «Bokmål er ikkje språket mitt»

Men det som har skjedd først i Bergen i senere tid og nå i Fylkestinget – som tvinger Bybanen til å bruke nynorsk – er overgrep mot flertallet i byen – og antakelig i fylket. (Selv i det nye storfylket er det en mulighet for at bokmålsfolket er i flertall.) Bergensk er så langt fra nynorsk som tenkes kan. Selv om enkelte småord eksisterer i dagligtale blant mange, har bergensk felleskjønn, dvs. at a-former i hunkjønn bare finnes hos dem som er innflyttere. Selv de som sier eg og ikkje i dagligtalen, sier solen og døren.

Nå vil jeg mane til folkeavstemning. Politikerne må få vite hva vi mener. Jeg er ikke på noen sosiale medier, men jeg oppfordrer alle som er det, til å starte en underskriftskampanje, slik at politikerne i hele fylket, ikke bare i Bergen, får se hva vi mener om språktvang.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg