Hvor ofte sier du takk til en renholder?

Etter denne påsken har jeg fått en enorm respekt for dem som sørger for at det er rent rundt oss.

Jørgen Nilssen deler sine tanker om å arbeide som renholder.
  • Jørgen Nilssen
    Student, Sogndal
Publisert Publisert
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Denne påsken har jeg (mann, norsk, 21 år) arbeidet med renhold på et hotell. Ja, du hørte riktig. Jeg er mann i et kvinnedominert yrke, norsk i et fag med mye utenlandsk arbeidskraft, og til slutt bare en ungdom på 21 år.

Da jeg søkte på jobben, ringte hotellsjefen min referanse og spurte hvorfor hun skulle ansette en 21 år gammel gutt til «housekeeping»? Nei, hva skulle egentlig referansen min svare da?

Jeg har arbeidet siden jeg var tolv – som avløser på gård, servitør og som butikkmedarbeider. Jeg anser alle disse jobbene som tyngre jobber. Men det var etter at jeg begynte med renhold på hotell, at jeg forsto hva en tung jobb egentlig er.

Du skal samle boss, skifte sengetøy, vaske bad, støvsuge, tørke støv og til slutt vaske gulvet. Du skal ikke bare gjøre det én gang, men kanskje 30 ganger i løpet av en dag!

Les også

Ingunn R. Jacobsen: – Renholdere er grunnmuren i velferdsstaten

Jeg begynner på jobb kl. 06.30. Tar alle fellesarealer, vasker toaletter og venter på at gjester skal sjekke ut. Straks gjestene begynner å sjekke ut rundt kl. 09.00, er det tid for å støvsuge potetgull, samle ølbokser og tørke bort størknet sminke av vasken til de utsjekkede gjestene.

Noen rom går veldig fort, ettersom de ser ganske OK ut, mens andre rom tar selvfølgelig mye lengre tid. Jeg bare lurer på hvilke personer det er som forlater sitt eget hjem, kontoret på jobben eller naturen med søppel og dritt?

Jeg snakker om de personene som ikke evner å la det se såpass greit ut at renholdere av hotellrommene kan behandles med litt respekt. For i løpet av denne påsken har jeg nemlig skjønt hvem som ikke har respekt for renholdere.

Det er vakre blondiner, grå gamle turgåere, de som har den nyeste Teslaen, den nybakte barnefamilien og gutta som skal ha den feteste påsken ever. Med andre ord så det veldig mange som ikke har respekt for at noen andre skal vaske og rydde dritten din.

«Når jeg sjekker inn på et hotell etter denne påsken, vil jeg ha en helt annen respekt for renholdere», skriver innsenderen.

På skjærtorsdag vasket jeg alle fellestoalettene i underetasjen. Jeg var akkurat ferdig med herretoalettene da jeg begynte å vaske gulvet i gangen. Mens jeg vasket gulvet, gikk det først en herremann inn på toalettet, og noen minutter etter gikk det en ny mann inn. Like etter kom jeg på at jeg glemte å sjekke om såpedispenseren var full og gikk derfor inn igjen på herretoalettet.

Da jeg kom inn, var den ene dassen «dretet ut» som vi sier på rogalandsdialekt. Det var dritt langs kanten, under setet og brun dritt i hele doskålen. Jeg vet ikke hvem det var, men det at de begge så meg vaske i gangen rett utenfor toalettet, vitner om hvilken respekt de har for renholdere. For meg var det bare å se til å vaske dassen på ny ...

Hotellet jeg arbeidet på, har gode arbeidsforhold og arbeidsvilkår. Det å arbeide rundt ti timer med renhold på en dag er likevel normalt i en bransje med store svingninger i antall besøkende.

Bare tenk selv hvor deilig det er å slappe av med et glass vin eller en brus fremfor TV-en i stuen din, etter at du har brukt noen timer på å vaske leiligheten eller huset ditt før du tar helg.

La oss si du bruker to timer på helgevasken, da mangler du bare fire runder til med samme helgevask, så er du på lik linje med en renholder i hotellbransjen. Du må heller ikke glemme at i din egen bopel vasker du som regel din egen dritt, mens renholdere vasker din dritt.

Jørgen Nilssen trodde han visste hva det ville si å ha en tung jobb – helt til han fikk prøve seg som renholder.

I løpet av påsken var det en litt eldre dame som sa at hun hadde trivdes så godt på hotellet. Hun sa at de ansatte var smilende, maten var god og at det var så rent på hotellet. Det at hun kommenterte renholdet, gjorde dagen min litt bedre. Etter å ha arbeidet i noen dager var det deilig å få en bekreftelse fra en gjest.

Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder? Når du spiser, er det vanlig folkeskikk å si «takk for maten», men hvorfor sier vi ikke det samme om renhold til renholdere? Jeg selv tror aldri at jeg har sagt direkte takk til en renholder før.

Jeg har kanskje gitt et kompliment, men jeg har aldri satt skikkelig pris på den jobben som renholdere gjør. Men etter en påske med hår, blod og diaré så skal du være sikker på jeg vil verdsette og ikke minst respektere renholdere for den utrolig viktige jobben de gjør.

Les også

Hildegunn Salvesen: «Gir du tilbakemelding?»

Hvorfor skulle egentlig hotellsjefen ansette meg? Jo, som renholder skal du være tilnærmet perfeksjonist og ha et øye for detaljer. Det å få noe som ikke ser bra ut, til å bli perfekt er en utrolig digg følelse. Jeg tror faktisk ikke at alle kan drive med renhold, men med god opplæring vil de fleste komme langt.

Jeg har trivdes godt med å drive med renhold denne påsken. Få utløp for min perfeksjonisme, se hva som befinner seg på gjestenes rom og drive med fysisk arbeid. For meg holder det med renhold for denne gang.

Når jeg sjekker inn på et hotell etter denne påsken, vil jeg ha en helt annen respekt for den renholderen som har satt den siste touchen på lakenet. Jeg vil ha en helt annen respekt for det å arbeide med renhold. Og jeg vil ville aldri vært foruten denne påskens innsikt i det å drive med renhold.

Jeg bøyer meg i støvet for alle renholdere der ute, og det håper jeg virkelig at du også gjør neste gang du sjekker inn på et hotell!

En lengre versjon av innlegget ble først publisert på Facebook.

Publisert