Skal man skyte en truet art fordi man er redd?

Jo, jeg lytter til folks frykt for rovdyr. Men jeg vet ikke om den kvalifiserer til skyting av ulv.

Publisert Publisert

ULV: For beitedyr, er det en svimlende lav prosent som tas av ulv, skriver Reidar Staalelsen (Ap). På bildet: to voksne hannulver på Langedrag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Reidar Staalesen
    Styremedlem, Arbeiderpartiet i Bergen
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Høyres Carl Christian Grue Solberg påstår at jeg ikke tar menneskers bekymringer på alvor. Både i byene og distriktene finnes mennesker som ikke deler Høyres mening om at det burde blitt skutt enda flere ulv. Disse menneskenes bekymringer for biologisk mangfold og truede dyrearter skal også tas på alvor. I forhold til både internasjonale og nasjonale lover er vi forpliktet til å opprettholde en bærekraftig bestand med ulv.

Jeg er enig med Høyre om at statistikk kan leses forskjellig. Men en statistikk tar sjeldent så feil i en sak med så store tall. For beitedyr er det en svimlende lav prosent som tas av ulv. For vilt kan ulven ha positive effekter for å få tatt ut syke dyr. Dette finnes det forskning på fra blant annet USA.

Det jeg vektla i mitt anlegg er at frykt er blitt et argumentet. Når man ser bort fra beitedyr og vilt som argument. Så er det «frykt-argumentet» som hyppigst brukes. Jeg sier ikke at jeg ikke tror på frykten. Jeg skriver til og med at jeg tror frykten er reel. Men stiller spørsmål til om den bør være det? Og skal man skyte en truet art pga en frykt som kanskje ikke er reell?

Et eksempel kan tas fra i sommer. I Sogn og Fjordane ble det funnet et titalls døde beitedyr. Før man rakk å trekke pusten var den skyldige funnet. Ulven. Før streifdyret var innom fylket, hadde en ikke registrer ulv her siden 1950. Denne ble skutt av et jaktlag, etter å ha tatt en hel del lam.

Les også

Politikere bør ikke harselere over folks bekymringer

Tilbake til sommeren 2018. På kort tid ble det etablert store jaktlag som leitet etter ulven. Ingen spor etter ulv ble funnet. Allikevel engasjerte det seg hundrevis til å melde seg som ulvejegere. Jeg mener dette skyldes et opplært nag mot ulven, om noe ille skjer så skylder man ofte på den man frykter. De eneste sporene som ble funnet på kadavre i sommer var revespor. Ulven har ingen sett.

Så ja, jeg tar ansvar for folks bekymringer, jeg lytter til folks frykt og tenker på våre forpliktelser for internasjonalt lovverk, biologisk mangfold og rovdyrene våre. Dette håper jeg Høyres representant også vil i fremtiden.

PS. Jeg er invitert med på fisketur i Rendalen i sommer, midt i ulveland. Det har jeg takket ja til.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg