Skal Bergen bli Norges svar på Venezia?

Jeg tror fremtidens barnefamilier betakker seg for å bo midt i en turistfelle i en betongblokk uten sjarm og grøntområder.

Publisert Publisert

BERGEN SENTRUM: Bare i juni er det ventet ett eller flere cruiseskip til Bergen så å si hver eneste dag. Men cruiseturistene legger kun fra seg halvparten av det campingturistene gjør i kroner og øre, skriver innsender. Foto: Ørjen Deisz

Debattinnlegg

  • Marlen Foseid
    Bergen
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

For ti år siden raste det en debatt om hyblifiseringen av Bergen sentrum. De fine trehusene og de enda finere murhusene på Nygårdshøyden ble kjøpt opp og gjort om til hybler. Enkeltpersoner tjente grovt på at de folkevalgte fullstendig manglet en politikk om hvordan Bergen sentrum skulle tilrettelegges for, ja, nettopp, barnefamilier.

I tråd med den tiltakende hyblifiseringen ga svært mange av sentrumsbutikkene opp, og overlot lokalene til et handlemønster som passet mer til studentenes behov. Det var den gang, det. Hyblifiseringen foregår sikkert ennå, men i tillegg har hotellifiseringen kommet inn i bildet.

Les også

Slik skal Bergen unngå at byen blir en turistfelle

I en radius på en halv kilometer har Bergen sentrum nå fått i overkant av 45 hoteller og pensjonater. Byen skal ikke bare legges til rette for studenter, men også for turister. Turister ser ut for å bli den nye vekstnæringen for denne byen. I tråd med dette blir de fleste av butikkene i Bergen sentrum gjort om til restauranter. De som prøver å selge helt vanlige forbruksartikler, taper i kampen om kundene.

I et slik byrom skal altså vanlige barnefamilier med vanlig gjennomsnittslønn finne barnevennlige bomiljøer.

I løpet av de siste årene har det kommet færre utenlandske turister til Vestlandet, men andelen cruiseturister har derimot økt. Bare i juni er det ventet ett eller flere cruiseskip til Bergen så å si hver eneste dag. Men dette betyr lite for økonomien til havnebyene, ifølge en turiststudie fra Universitetet i Bergen. Cruiseturistene legger kun fra seg halvparten av det campingturistene gjør i kroner og øre, etter at boutgiftene er trukket fra.

I tillegg skal alle hotellsengene holdes «varme», som de sier i hotellbransjen. Vi tror Bergen om få år kommer til å bli Norges svar på Venezia. Venezia tar imot mellom 15 og 20 millioner turister årlig. Sentrumskjernen i denne lille byen er renset for de «opprinnelige» innbyggerne, og husene er overtatt av hoteller, pensjonater, leiligheter til langtidsleie, restauranter, barer og puber. Er du så heldig å treffe på en venetianer, kan du være helt sikker på at han eller hun ikke setter særlig pris på turister. Og viser det.

Jeg tror fremtidens barnefamilier betakker seg for å bo midt i en turistfelle i en betongblokk uten sjarm og grøntområder, så fjernt fra Bergens historiske egenart som det er mulig å komme.

Og til deg som skal stemme neste gang: Ikke glem at både hyblifiseringen og hotellifiseringen er en villet politisk utvikling, det skjedde ikke av seg selv!

Publisert

Les mer om dette temaet

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg