Vi kan stoppe meslinger i Norge

De fleste tilfellene av meslinger de siste årene er knyttet til smitte i utlandet.

Publisert Publisert

SMITTSOMT: Fordi meslinger er så smittsomt, må 95 prosent av befolkningen være beskyttet. De minste barna og de som er alvorlig syke, kan ikke vaksineres. De er avhengig av at andre er beskyttet for å stoppe smitten, skriver innsenderne. Foto: SCANPIX

Debattinnlegg

  • Didrik F. Vestrheim
    Overlege ved Folkehelseinstituttet
  • Tone Bruun
    Overlege ved Folkehelseinstituttet
  • Are S. Berg
    Overlege ved Folkehelseinstituttet
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Igjen er det kommet et tilfelle av meslinger i Norge, denne gangen i Bergen. Meslinger er den mest smittsomme sykdommer vi kjenner. Tidligere ble hele befolkningen utsatt for meslingesmitte, og i Norge førte sykdommen til flere dødsfall årlig.

Vaksinasjon mot meslinger har endret dette. Nå kan vi forebygge sykdommen, og det er til og med mulig å stoppe smittespredningen. Vi har et mål om å stoppe smitte av meslinger i Norge, og i de siste årene har vi sett svært få tilfeller.

Les også

– Alle som skal reise utenlands bør vaksineres mot meslinger

Så langt i år har det vært seks tilfeller i Norge, mens det kun var ett tilfelle i 2017. De fleste tilfellene og små utbruddene vi har sett de siste årene, har vært knyttet til smitte i utlandet.

For å stoppe smittespredningen i befolkningen må mange nok være beskyttet mot sykdommen, slik at de ikke kan spre den videre. Fordi meslinger er så smittsomt, må 95 prosent av befolkningen være beskyttet.

Antall tilfeller av meslinger i Europa og i Norge har variert fra år til år, dels på grunn av naturlige svingninger. Til tross for at alle land i Europa har som mål å stoppe smitten, er det flere land der det pågår utbrudd med meslinger, som for eksempel Romania, Italia, Frankrike og Hellas. Utbruddene er lokale, eller blant befolkningsgrupper med lav vaksinasjonsdekning. På grunn av disse utbruddene har det i det siste året vært et økt antall tilfeller i Europa.

Les også

Solberg går i rette med vaksinemotstandere

Når du og din familie er vaksinert mot meslinger, beskytter du ikke bare deg selv og dine. De minste barna kan ikke få vaksinen, det samme gjelder grupper med alvorlig syke. De er avhengig av at andre er beskyttet for å stoppe smitten. Å være vaksinert mot meslinger er også å beskytte sårbare i samfunnet.

I Norge tilbys alle barn vaksine mot meslinger (MMR-vaksinen som også er mot røde hunder og kusma) ved 15 måneders alder og igjen i 6. klasse. De aller fleste barn har fått sin første dose MMR-vaksine, og i de siste årene har andelen vaksinerte økt. Men vi er ikke i mål for å oppnå 95 prosent vaksinedekning for to doser. Blant 16-åringer er det kun 91 prosent som har fått begge doser av vaksinen, og i tre fylker er det under 90 prosent.

Les også

BTs leder: Usunn sprøyteskrekk

Har du meninger? Send oss en e-post. Følg BTmeninger på Facebook!

Undersøkelser har pekt på manglende rutiner og systemer som en viktig årsak til at barn faller utenfor det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Vaksinemotstand finnes hos enkeltpersoner og i enkelte miljøer. Vårt inntrykk er at disse er relativt få. Et godt tilgjengelig tilbud om vaksinasjon og god informasjon er avgjørende for å sikre høy vaksinasjonsdekning.

MMR-vaksinen gis altså først ved 15 måneder. Det gir en bedre beskyttelse enn å vaksinere tidligere. I noen tilfeller ved reise med barn yngre enn 15 måneder kan det være aktuelt å fremskynde vaksinen. Risikoen for å møte på noen med meslinger for en vanlig ferieturist vil være liten de fleste steder. For de fleste vanlige og kortere feriereisene til Europa vil det ikke være nødvendig å fremskynde vaksinasjon. Ved reiser til områder med pågående større utbrudd kan det vurderes.

Les også

Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner

Alle som ikke har vært syk med meslinger bør være vaksinert. Også voksne som er usikre på om de er vaksinert, kan få vaksinen. I Norge leveres vaksinen gratis fra Folkehelseinstituttet. Vaksinasjonsstatus kan sjekkes med tjenesten Mine vaksiner på helsenorge.no. Og det er ikke farlig å ta en ny dose dersom du er vaksinert tidligere.

Vi kan stoppe smitte av meslinger i Norge. For å få til det, må vi alle være beskyttet mot sykdommen. Ved vaksinasjon beskytter du deg selv, dine nærmeste og sårbare grupper i samfunnet. Søk informasjon hvis du er usikker, spør helsesøster, legen din, se på fhi.no eller andre steder. Men ikke stol på alt du finner av informasjon på nettet.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg