La svanene være i fred!

Det burde være en selvfølge at dette er dyrplageri.

Svanen patruljerer Solheimsvatnet på Kronstad.
  • Tone Midtgaard
    Bergen
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

På vår daglige tur med våre tre hunder, rundt Solheimsvatnet på Kronstad her om dagen, måtte jeg og en venninne konfrontere en ungdom som plaget en svane. Svanen patruljerer for tiden på vannet for å beskytte sin make som ligger på egg.

Vi gikk på den andre siden av vannet da vi så det vi trodde var et barn stå og kaste ting på og gestikulere mot svanen. Vi bråsnudde og raste rundt vannet for å snakke til ham. Det viste seg å ikke være et barn, men en ungdom på kanskje 19–20 år.

Vi var opprørt og ropte på litt avstand at han skulle flytte seg bort fra svanen. Vi fortalte ham at vi hadde sett ham kaste ting og true svanen, og at dette var dyrplageri.

Gutten forsvarte seg med at han ikke gjorde noe galt, men bare kastet stein, og at det var svanen som kom mot ham, og da husjet han mot svanen tilbake. Han insisterte på at det han gjorde ikke var dyrplageri, men om vi mente at det var det, så måtte han gå hjem og lese seg opp på det.

«Er det så vanskelig å respektere fugler i hekkeperioden?» spør Tone Midtgaard, her på tur med sine tre hunder ved Solheimsvatnet.

Hva feiler det folk? Det burde være en selvfølge at det å kaste ting på – og opptre truende mot – en svane er dyrplageri!

Les deg opp på dette, du: Når en svane gir tydelig beskjed til deg at du er for nær, og den føler seg truet, bruk både hodet ditt og beina dine og trekk deg rolig tilbake. Ikke start en maktkamp om strandlinjen.

Til slutt gikk endelig ungdommen fra stedet, men ikke før vi hadde tatt bilde av ham og truet med å ringe til politiet. Vi snakket etterpå med en dame som bor ved vannet, og hun fortalte at det har vært flere barn som har plaget svanene i det siste.

Er det så vanskelig å respektere fugler i hekkeperioden? Og hva med når svaneungene er klekket? Da passer foreldrene ekstra på at ingen kommer for nær.

La oss slippe å gå patrulje rundt vannet for å hjelpe dem å passe på. Vis hensyn!

Publisert: