Kvinner vet best. Ikke KrF.

For Høyre er KrF viktigere enn norske kvinners rett til å bestemme over egen situasjon.

Publisert:

SIGNAL: Hvilket signal er dette å sende ut i Europa, der demokratifiendtlige ledere strammer inn abortrettigheter? spør Jette Christensen (Ap). Foto: Marita Aarekol

Debattinnlegg

Jette Christensen
Stortingsrepresentant (Ap)

96 prosent av Norges befolkning stemte ikke på KrF. Det betyr at de aller fleste mener kvinner er best i stand til å selv bestemme over valg som handler om egen kropp og situasjon.

Likevel er KrF i regjering, og forslaget om å redusere kvinners rett til å bestemme selv i en vanskelig situasjon ble vedtatt i natt. Det betyr at om man står overfor det vanskeligste valget man skal ta, må man krype til en nemd og utbrodere sin vanskelige livssituasjon for fremmede.

Fordi noen få politikere mener kvinnene ikke er i stand til å ta vanskelige vurderinger selv.

Debatten i forkant har vært nedrig. For å rettferdiggjøre innskrenkningen har politikere nærmest latt som om abort er noe kvinner tar lett på. At det blir brukt i stedet for prevensjon. At fosterreduksjon er veldig utbredt. Uttalelsen til KrFs leder, «klarer du en, klarer du to», insinuerer at slike valg handler om latskap. Det stemmer ikke.

Hvilket signal er det å sende ut i Europa, der demokratifiendtlige ledere strammer inn abortrettigheter som et ledd i å kontrollere egen befolkning? Hvordan ville vi selv beskrevet situasjonen, om det gjaldt et annet land?

«Et religiøst parti med marginal oppslutning har fått gjennomslag i den konservative høyreregjeringen for å innskrenke abortloven. Mot befolkningens vilje.»

Vi hadde lest det inn i en udemokratisk tradisjon som kjennetegner den politiske situasjonen i flere europeiske land.

Men sent i natt ble det altså vedtatt.

Det verste er egentlig at det ikke handler om kvinner i en vanskelig livssituasjon. Det handler om at for Høyre er KrF viktigere enn norske kvinners rett til å bestemme over egen situasjon.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg