Her er flyktningene, Listhaug

Innvandringsministeren skal legge ned 7000 mottaksplasser fordi det ikke kommer flyktninger. Men de kommer jo ingen vei.

Publisert: Publisert:

UMENNESKELIG: I denne leiren bor cirka 3200 mennesker i containere, to familier deler en. Nærmere 400 bor i telt. En umenneskelig tilværelse, skriver Johanne Kobberstad. Foto: Johanne Kobberstad

Debattinnlegg

Johanne Kobberstad
Bergen

Jeg har vært så heldig å få reise med Dråpen i Havet, en organisasjon av frivillige som gir bistand til mennesker på flukt. Jeg har jobbet på Lesvos, og sist i en flyktningleir utenfor Aten. I denne leiren bodde cirka 3200 mennesker i containere, to familier delte en. Nærmere 400 bodde i telt. En umenneskelig tilværelse. Å se nyfødte babyer, mennesker i rullestol og dypt traumatiserte barn og voksne bo i telt, er noe man ikke bare glemmer.

En av dem jeg møtte var Manadi. En mann som tidligere jobbet som elektriker i Syria, hadde et godt og trygt liv med sin kone og fem barn i alderen ni måneder til 17 år, familie og venner.

Så kom krigen, de trodde den snart skulle være over, men slik gikk det ikke. Den kom nærmere og nærmere, bombene falt dag og natt. En dag var huset vekk, bombet i filler, de mistet alt. Han gråt da han fortalte om faren som døde i armene hans. Han bestemte seg for å flykte med sin nærmeste familie.

Etter å ha gått i dagevis, kom de til Tyrkia. De ville til Europa, trodde at her ville barna få gå på skole og få et godt liv, før de vendte hjem når krigen var over.

Båtturen fra Tyrkia var et mareritt. Barna gråt, og smuglerne truet med pistol, ville skyte om det ikke ble stille. De kom til en flyktningleir på en gresk øy og ble registrert, så videre til Aten og ny flyktningleir.

Manadi bor i et lite tomannstelt, og resten av familien bor på et knøtt lite rom på et nedlagt sykehus inne i byen. En gang jeg traff ham, sa han at han ikke hadde spist på to dager, bare drukket vann. Det lille han hadde, måtte barna få. Hadde han hatt penger, ville han tatt familien med tilbake til Syria. Bedre å dø der enn å sulte i hjel her. Det andre alternativet var å ta livet sitt.

Han var i ferd med å gi opp. Sa flere ganger «we are humans but here we are treated worse than animals».

Det er mange historier som denne. De har hatt en farefull ferd. Jenter blir voldtatt av smuglere, mange drukner, en helt annen virkelighet enn den trygge reisen smuglerne lovet. Alle sier at det eneste de vil, er å leve i trygghet med jobb og skole/utdanning for sine barn. Det er vel noe vi alle vil.

Livet i en flyktningleir er et frustrerende liv på vent, ingen vet hva som skjer i morgen. Det er ingen ting som skjer. Forskjellige organisasjoner er representert, som Save the children, Røde Kors, Dråpen i Havet. Mange barn og voksne har store traumer, de har sett grufulle ting, familie, venner, foreldre, barn som har blitt trukket ut av ruiner etter bombing. Noen har barn som er tatt av IS, de tror de blir brukt som selvmordsbombere og jentene som sexslaver.

I Hellas i dag bor det mellom 60.000 og 70.000 mennesker på flukt, og det kommer nye båter hver dag. Grensene til resten av Europa er lukket, de aller fleste kommer ikke videre. En mann sa at hadde han hatt penger, skulle han blitt smuglet til Tyskland sammen med familien sin. Det kostet 4000 euro per person. De er fem, og han har ikke penger. De hadde bodd i telt i syv måneder.

Det greske folket har virkelig gjort en utrolig innsats for menneskene som er på flukt. Noe som også skaper problemer, spesielt på øyene. Turistene uteblir, det fører til arbeidsledighet. Som en gresk restauranteier sa: «Om ikke Europa åpner grensene og tar sin del, blir vi alle flyktninger».

Vi skal hjelpe i nærområdene, ja da. I nærområdene er det mange hundre tusen som bor i flyktningleirer. I Hellas er det under hundre tusen som står på vent. Innvandringsminister Sylvi Listhaug skal legge ned 7000 mottaksplasser fordi det ikke kommer flyktninger. Det er ikke fordi de ikke vil komme, men fordi de møter stengte grenser. Flyktningpolitikken Listhaug fører, er skremmende. Hvor er medmenneskeligheten blitt av? Lurer på hva Listhaug ville ha gjort om hun hadde sin jobb i Hellas. Og siste nytt, matkuponger istedenfor penger – en fin måte å umyndiggjøre mennesker på.

Snart står vinteren for døren, det skal bli en kald fornøyelse for mange tusen mennesker på flukt.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg