Det er dyrt å være fattig

Noe av det verste er å ikke kunne hjelpe sine barn i startfasen til voksenlivet.

SÅRT: Jeg har ikke råd til å ta med barnebarna på kino eller i Pepperkakebyen, skriver fattig bestemor.
 • Fattig bestemor
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg er en godt voksen dame, som falt ut av arbeidslivet for mange år siden grunnet sykdom. Etter et samlivsbrudd ble økonomien helt på styr. Nå sliter jeg med gjeld og tvangstrekk.

Jeg har veldig lyst å komme meg i jobb, en hvilken som helst jobb, men jeg mangler så mange tenner. Ingen vil ansette en dame som ikke tør å åpne munnen?

Jeg kan ikke huske sist jeg var hos frisøren. Håret blir klippet hjemme, klær blir kjøpt brukt, takk for Finn.no. Bunaden etter min mor ble solgt et år før jul, slik at jeg kunne kjøpe julegaver og mat til barna.

Snart er det jul, og i år som i fjor og året før der, sier jeg til familien at jeg reiser bort. Det vet jeg ikke liker julen, men ikke hvorfor. Så sitter jeg her og teller ned til jeg kan «komme hjem» igjen. Jeg har ikke råd til å ha mine voksne barn og barnebarn på julemiddag, men jeg kjøper julegaver til dem gjennom hele året, en nå og en da. Jeg har heller ikke råd til å gå ut og drikke kaffe, eller gå på kino med venner.

Les også

Mange vestlendinger forteller sine historier om fattigdom. Les dem her.

Tro meg, det er en heldagsjobb å skulle skjule at man er fattig. Og ikke nytter det å søke hjelp noen plasser, for jeg har til livsopphold, men pengene dekker ikke gammel gjeld. Hver måned må jeg betale det som haster mest, og så blir det renter på det som ikke blir betalt. Det er en evig runddans.

Ikke har jeg bil, ikke har jeg sykkel, men jeg har to ben som bringer meg fra A til B, og uansett er det er folk som har det mye, mye verre. Så kanskje er det et luksusproblem å ønske seg tenner og jobb.

Men til dere som mener at man må prioritere rett når man har lite penger, ja, kom med oppskriften til en bedre hverdag. Tro det eller ei, men det er dyrt å være fattig i Norge.

Noe av det verste er å ikke kunne hjelpe sine barn i startfasen til voksenlivet, eller ta med barnebarna i Pepperkakebyen. Å være fattig er trist, slitsomt og vondt – uansett alder.

BT kjenner skribentens identitet.

Publisert
 1. Historier om fattigdom
 2. Jul
 3. Barn
 4. Fattigdom
 5. Barnebarn
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Roses etter prestisjeopptreden i Edinburgh: – De har skapt nok en stor hit

 2. Mann pågrepet etter vold på badeplass

 3. E16 i Ytre Arna framleis stengd. Ny vurdering i føremiddag.

 4. Lastebil og personbil i elven etter brokollaps i Gudbrandsdalen

 5. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

 6. Rikke (6) har vært klar for skolen lenge. Slik er det ikke for alle. – Forskjellene blant elevene i første klasse er ofte veldig stor.