Avkriminalisering signaliserer aksept

Politiinspektør Olav Valland svarer BT.

Publisert Publisert

VÅR JOBB: Det er politiets ansatte, sammen med ansatte i helse og sosialtjenestene, som i stor grad må håndtere de umiddelbare følgene av rusbruk i samfunnet, skriver politiinspektør Olav Valland. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Debattinnlegg

  • Olav Valland
    politiinspektør/politistasjonssjef, Bergen sentrum politistasjon
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

BT skriver i sin lederartikkel lørdag 6. desember at det er på høy tid å avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika i Norge. Lederen hevder at norsk ruspolitikk har ført til "et meningsløst sløseri med ressurser med store menneskelige kostnader".

Fra politiets ståsted handler denne debatten om hvilken samfunnsutvikling man ønsker. Det er politiets ansatte, sammen med ansatte i helse og sosialtjenestene, som i stor grad må håndtere de umiddelbare følgene av rusbruk i samfunnet.

Her er lederartikkelen:

Les også

BT mener: Avkriminaliser bruk og besittelse av narkotika.

Hver helg bruker politiet det meste av kapasiteten på å håndtere rusrelatert atferd og konsekvensene av slik atferd. Hver uke må et betydelig antall anmeldelser fordeles til etterforskning på bakgrunn av situasjoner og hendelser som skyldes rus.

Vi i politiet mener BT burde argumentert for å begrense rusbruk i samfunnet i stedet for å fremme holdninger som ganske sikkert vil medføre økt rusbruk. Ved å avkriminalisere narkotika vil man samtidig gi et vesentlig signal om aksept for narkotikabruk. Vi skal ikke dra sammenligningen for langt opp mot trafikksikkerhetssituasjonen i Norge, men faren for å bli botlagt for fartsovertredelser er en medvirkende årsak til at de fleste holder fartsgrensene. At narkotikabruk i dag er straffbart, medfører at en stor del av Norges befolkning er negativt innstilt til å prøve/bruke narkotika.

Foreningen for human narkotikapolitikk:

Les også

Politiet må vise toleranse

Hvis BT og samfunnet tror at en stor del av politiets og samfunnets ressurser blir brukt for å straffe narkotikamisbruk, er ikke det riktig. Politiets narkotikainnsats konsentreres i det vesentlige mot selgere av narkotika, på ulike nivåer. Imidlertid har vi sett flere eksempler på at tidlig strafferettslig inngripen mot de helt yngste misbrukerne, kan gi seg utslag i påtaleunnlatelser, kontraktsinngåelser – og en vei ut av misbruket.

Ikke alt som presenteres som menneskerettigheter, er det:

Politiet ser at stadig flere unge har en romantisk holdning til narkotika, og er ukritisk til skadevirkningene. Det går heldigvis bra for de fleste vi klarer å fange opp tidlig, men vi ser også flere ungdommer som det går skikkelig dårlig for. Det er viktig for oss å forebygge samt nå de som er i en tidlig flørt med rus. Fortvilelsen vi ser når foreldre opplever at det kjæreste de har blir avhengig av narkotika, og kampen det ofte kan være, er noe vi ikke unner noen.

Slik politiet ser situasjonen trenger samfunnet en holdningsendring i retning mindre bruk av rusmidler – ikke mer!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg