Priskrigen er galskap

Skal vi le eller gråte? Skal vi bli forbanna eller fortvilet?

RYSTET: I fjor fant jeg Gilderibbe på billigsalg til 14.90 per kilo, i år julepølse til 3 kr. Begge deler billigere enn hundemat.Skal vi le eller gråte? Skal vi bli forbanna eller fortvilet, spør Nina Sundqvist.
  • Nina Sundqvist
    direktør i Matmerk
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Priskrigen på julemat er kommet som julekvelden på kjerringen. Hamstringen er startet for fullt, og butikkene melder om tomme hyller. I fjor fant jeg Gilderibbe på billigsalg til 14.90 per kilo, i år julepølse til 3 kr. Begge deler billigere enn hundemat.

Skal vi le eller gråte? Skal vi bli forbanna eller fortvilet?

Nina Sundqvist

Jeg lever og ånder for norsk mat og norsk matkultur. Både av det dyre og det billige slaget. Ikke er jeg prinsipielt imot at matvarekjedene konkurrere seg imellom heller.Men det er forskjell på gode tilbud og gale tilbud. En galskap anført av VG's matbørs og tre dagligvarekjeder som alle påberoper seg bærekraft og samfunnsansvar. Så her er noen julespørsmål til priskrigerne:

Se bildene:

Les også

Nå er Pepperkakebyen åpnet

Hvor mange pakker rødkål vil du jeg skal kaste?Vi kaster jo altfor mye mat. Faktisk kaster hver nordmann i snitt 47 kilo i året. Butikkjedene er til og med enige. Rema 1000 har fjernet 3 for 2-tilbudene, og Kiwi selger brød i mindre størrelser for å forhindre at du kaster halve brødet når det er tørt. Coop har egen miljøpris der de premierer reduksjon av matsvinn.

Når vi nå får tre pakker surkål, en stor boks pepperkaker, og mer marsipan enn vi klarere å spise til én krone pakken; hvor blir det av etikken? Er det greit å kjøpe for mye slik at man ender med å kaste mat, bare den er billig nok?

Hva skal du spise i julen i år?

Og hvor lite vil du jeg skal prise norsk matkultur? Norske bønder og norske fiskere er dyktige fagfolk. Det samme er alle som jobber i næringsmiddelindustrien. Når bonden som produserer rødkålen er stolt nok av produktet sitt til å ha ansiktet sitt på pakken, er det fordi han vet at han har gjort en god jobb de seks månedene det tar å dyrke frem en smakfull kål.

Hva lærer vi forbrukerne og våre barn om verdien av norsk matproduksjon, når prisen vi kjøper rødkålen for er én krone pakken?

Hun lovet kanskje litt for mye om årets julegaver:

Les også

Kan barn på 26 år fremdeles gi sine foreldre dorullnisser til jul?

Hvem betaler egentlig for dette julegildet? Jeg er blitt forkjølet, noe sm er helt normalt på denne tiden. I stedet for pepperkaker til en krone boksen trenger jeg halstabletter. Kiloprisen for 20 halstabletter er 839 kroner. Å tro at prisavslaget på lokkevarer i julestrien ikke tas pent igjen et annet sted i butikken er i beste fall naivt.

Og ja, det er sluttsummen som teller. Men hvem betaler egentlig for billigjulen?

Det handler om å ha respekt for matens reelle verdi. Jeg vil nemlig betale det som det koster for god norsk råvare laget av flinke bønder, pakket og skåret i Norge. Og jeg er ikke alene. Over halvparten av oss vil gjerne betale ekstra for matvarer laget på norske råvarer, og som garantert er produsert og pakket i Norge. 56 prosent av oss om jeg skal være helt nøyaktig. Dette viser en landsrepresentativ forbrukerundersøkelse gjort i høst.

Norske forbrukere får stadig større kjærlighet til den maten vi lager i Norge. Og med kjærlighet kommer det også betalingsvillighet og respekt.

Prisen på julemarsipan, mandler og gløgg drukner i resten av julen: hver av oss skal bruke 10000 kr. bare i julegaver, sier handelsstanden. Som trebarnsmor er jeg selvsagt opptatt av gode juletilbud. De gale juletilbudene klarer jeg meg uten.

Publisert: