Lett å være for ulv på Vestlandet

For meg som bor i innlandet er det enkelt å si ja til vindmølleparker i skjærgården.

Publisert: Publisert:

FORTVILET: Hvorfor skal vi få meldinger med beskjed om at det skulle vært skuddpremie på oss?, skriver Heidi T. Hultin. Illustrasjonsfoto: Scanpix Foto: Scanpix

Debattinnlegg

Heidi T. Hultin
Medlem av Naturen for alle

Berit Helberg har igjen skrevet et innlegg til forsvar for rovdyr i Norge, denne gangen i BT 15. juli. Når jeg leser innlegget, er det akkurat som forventet. Helberg beskriver med flotte ord vårt flotte land. Og jeg kan ikke være mer enig.

Les innlegget her:

Les også

Se hva vi har blitt, Norge!

Vernere har rett til å uttale seg, på samme måte som alle andre. Det er likevel et stort men.

Det er lett å være forkjemper for ulv, når man bor i større byer eller på Vestlandet. Man behøver ikke å forsøke å sameksistere med ulven der. På samme måte vil det for meg som bor i innlandet være enkelt å si ja til vindmølleparker i skjærgården. Det er ikke noe som vil gjøre noen endring i mitt liv.

Nå vil nok noen arrestere meg, for selv om jeg er norsk, bor jeg i Värmland i Sverige. Men jeg lever helt på norskegrensen, i et av de mange grenserevirene.

Jeg vet veldig godt hvordan det er å leve i et ulverevir. Ja, ulven er vakker, akkurat som alle de fire rovdyrene. Men vi som lever med ulv i nærområdet, merker også en endring i ulven. De blir mer nærgående. Har mindre respekt for menneskelukt. Og det er jo fordi vi ikke utgjør noen trussel lenger. Vi jakter ikke ulv.

BTs leder:

Les også

Ulvebestanden må opp

Det stilles spørsmål til hvordan samfunnet er blitt. Helberg mener at folk vil utrydde rovdyrene. Men jeg vil stille noen spørsmål tilbake:

Hvordan kan folk langt unna rovdyrproblematikken bestemme hva vi skal leve med?

Hvorfor skal de som rammes latterliggjøres, hetses og hates bare fordi vi sier at vi ikke vil ha rovdyr i prioriterte beiteområder og i nærmiljøet til lokalbefolkningen?

Hvorfor skal folk være redd for å si nei?

Hvorfor skal ikke vi ha lov å uttale oss om hvordan vi opplever det?

Hvorfor skal bønder som rammes av tragedien når rovdyrene har drept deres dyr bli meldt til Mattilsynet for dyremishandling?

Hvorfor skal ikke barna våre få bruke marka og kjenne seg trygge?

Hvorfor skal vi få meldinger med beskjed om at det skulle vært skuddpremie på oss?

Færre ulv i norsk natur:

Les også

«Hvordan kan statsråden stå rakrygget etter denne ydmykelsen?»

Dette rammer ikke bare bønder. Det rammer vanlige folk som har valgt å bo noen få kilometer fra sentrum med for eksempel hest og hund. Hvis man stiller spørsmålet: Ønsker du ulv i norsk natur? Ja, da får man ett svar. Spør man derimot: Ønsker du ulv i ditt nærmiljø?

Da vil svaret bli noe annet.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg