Upresist, uopplyst og uoriginalt i BT

Hvis alle som mener at sidemålsordning ikke fungerer, er kunnskapsløse, kulturløse og udannede er det fare på ferde.

Publisert Publisert

SIMPELTHEN FEIL: Å skape et inntrykk av at dette er et forslag som presses gjennom fra et mindretall, er simpelthen feil, skriver Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Torbjørn Røe Isaksen (H)
    Kunnskapsminister
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Høyre har videreført vår programformulering om at vi ikke ønsker en egen karakter i sidemål. Det er helt greit at det skaper debatt, men det bør være på et bedre grunnlag enn i BTs leder denne uken.

Skal vi tro BTs leder – «Kunnskapslaust, kulturlaust og udanna» – fra 15. mars, fullførte vi i Høyre «kampen mot nynorsken» under vårt landsmøte i år. BT viser dermed at de verken har lest hele vårt program, satt seg inn i vår eksisterende politikk eller undersøkt hvordan forslaget ble mottatt i partiet.

Les også

Slutt å syte, bokmålsbrukarar

For det første: Politikken som ble vedtatt er ikke ny. I Høyres nye program er ordlyden nesten identisk med et tilsvarende punkt i det inneværende. Også her tok vi til orde for å fjerne obligatorisk eksamen og egen karakter i sidemål i ungdoms- og videregående skole. Om noe er dette en mer moderat politikk enn tidligere fordi Høyre ønsker å beholde sidemålsundervisningen, men med en annen innretning enn i dag. Og altså uten egen karakter og eksamen.

For det andre hevder BT at dette kommer fra «dei mest bakstreverske kreftene» av partiet Høyre. Vel, det var kun to fylkeslag som gikk imot forslaget og Hordaland snudde i år. Å skape et inntrykk av at dette er et forslag som presses gjennom fra et mindretall, er simpelthen feil. For øvrig foreslo Kristin Halvorsen og den rødgrønne regjeringen noe av det samme i forrige periode, men de turte ikke å stå i diskusjonen.

For det tredje hevder BT at jeg har forsvart forslaget ved å vise til valgfrihet. Igjen tror jeg ikke BTs lederskribent kan ha fulgt med. Det er meningsløst å forsvare å fjerne egen karakter og eksamen i sidemål med valgfrihet. Hva slags valgfrihet skulle det være?

Les også

Vil innføre nynorsk for tredjeklassinger

For øvrig er Høyres program som vanlig klare på at vi ønsker to levende norske skriftspråk, men vi er rett og slett uenige i at dagens sidemålsordning er et nyttig bidrag til det. Dagens tre karakterer i norsk skaper mye ekstra merarbeid for lærerne, det bidrar høyst sannsynlig ikke til at bokmålselever finner særlig glede i nynorsk og kan i verste fall bidra til det motsatte (og hvis man tror at dette skyldes Høyres politikk bør man ta et kurs i grunnleggende årsakssammenheng). Det er heller ikke et bidrag til å holde nynorskandelen oppe.

Det er forsvinnende få som bytter fra bokmål til nynorsk, og når nynorsken går tilbake skyldes det at man mister «sine egne». Vi bør ha en sidemålsundervisning i skolen, men den bør fokusere mer på lesing, forståelse, språk- og kulturhistorie og mindre på skriving. Det vil fortsatt være læremål i sidemål, men vi kan avskaffe en egen eksamen og karakter i faget. Sidemål er en del av norskfaget. Det bør også karakter- og eksamenssystemet gjenspeile.

For øvrig: Hvis alle som mener at dagens sidemålsordning ikke fungerer, er kunnskapsløse, kulturløse og udannede er det fare på ferde i landet. Da er det nemlig ikke så mange igjen.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg