Norge må ut av Nato

Det haster med en mer selvstendig utenrikspolitikk.

Publisert Publisert

UTEN AUTORITET: Vårt medlemskap i Nato gjør at vi står uten moralsk autoritet til å snakke om menneskerettigheter, skriver innsenderne. Bildet viser Erna Solberg i samtale med Donald Trump og Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Sofie Marhaug
  Gruppeleder for Rødt i Bergen bystyre
 • Even Underlid
  Medlem av Rødt i Bergen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nærmere tusen personer ble drept av ordensmakten i USA i fjor, ifølge Amnesty Internationals siste årsrapport.

Les gjerne setningen én gang til, hvis dette høres mer ut som en dystopisk skildring à la TV-serier som «Handmaid’s Tale», hvor styringen av USA har blitt tatt over av fascister. I norske hovedstrømsmedier kan volden, som særlig rammer svarte, fremstå som isolerte hendelser, litt for mange råtne epler i politiet. Virkeligheten er at USA har en menneskerettighetskrise.

En skulle tro at norske stortingspolitikere var mer opptatt av dette. At de reiste debatten. Én ting er hva som skjer i Kina og Russland, men USA er faktisk vår nærmeste allierte. Landet som selv hevder å spre menneskerettigheter verden over med sine kriger. Landet som vi er tett knyttet til – og underdanig overfor.

Problemet er at stortingspartiene i større eller mindre grad har støttet opp om Natos kriger. Da er det mer bekvemt bare å kritisere land som er langt borte, og som vi ikke har samarbeidet med. Vi kan kritisere menneskerettighetsbrudd som ikke angår oss, hvor vi ikke har noe å svare for. Men som regel har Norge heller ikke særlig god innflytelse i slike saker. USA, og til og med deres mest tvilsomme allierte, som Saudi-Arabia, slipper unna med en sporadisk irettesettelse.

Les også

Video viste drapet, men politibetjenten slipper straff

En nylig meningsmåling gjort av meningsmålingsinstituttet Yougov viser at nordmenn vil at vi skal tenke nytt i utenrikspolitikken. Rødts forslag er utmelding av Nato. Vårt medlemskap gjør at vi i praksis går god for USAs politikk, og står uten moralsk autoritet til å snakke om menneskerettigheter. Norges deltakelse i angrepskriger som med god grunn er svært upopulære i Afrika og Midtøsten, øker dessuten terrorfaren i Norge.

Menneskerettighetskrisen i USA og Donald Trumps farlige og uberegnelige politikk vil på sikt tvinge gjennom en ny politikk i Norge. Det haster med en mer selvstendig utenrikspolitikk og å få på beina et nordisk forsvarssamarbeid som kan erstatte alliansen med USA. La dette valget bli et vendepunkt – også i utenrikspolitikken.

 • Har du meninger? Send innlegg til debatt@bt.no og følg oss på Facebook!
Publisert

Les mer om dette temaet

 1. FN-forslag til atomvåpenforbud foreligger fredag

 2. EU tar nye skritt mot felles forsvar: – Til slutt blir det en europeisk hær.

 3. Tid for nye allianser i forsvarspolitikken

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg
 1. USA
 2. Utenrikspolitikk
 3. Nato
 4. Donald Trump
 5. Norge