Skap modige barn

Da blir de kanskje personer med mot til å gå imellom mobberen og den mobbede.

Publisert Publisert

Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Arne M. Aasen
    Bønes
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nyheten om nok et unaturlig barnedødsfall er dramatisk. En trettenårig jente kollapset på nyttårsaften. Allerede nå er det lekket til offentligheten at moren hadde skreket om hjelp fra myndighetene i lang tid. Ingen ansvarlige ser ut til å kunne stanse den massive mobbingen som foregår på skolene våre, og maktesløsheten vises i det vi nå ser skje.

All skyld legges på moren. Det kan vi ikke tillate.

Jeg ble selv mobbet i barneskolen av grunner jeg ikke skal komme inn på her, og jeg vet at det er forferdelig for et barnesinn å bli fortalt at du ikke er verdt noe. Den gang hadde mobberne mine et ansikt og jeg kunne ta igjen, men i disse tider har ikke mobberne annet enn et «ikke liker» ansikt som nærmest er uangripelig.

Debattant skriver at mobbing gir makt, tilhørighet og status:

Les også

Mobbing gir gevinst

Mobbing er i bunn og grunn et oppdragelsesproblem, og en må ha et tidsperspektiv på minimum en generasjon for å ha håp om bedring. Vi må begynne med de barna som blir født i dag. Vi må skape barn som tør å stå opp foran mobberne og fortelle dem hva de holder på med.

Å gå imellom en mobber og en mobbet er en farlig sak for den kan skade deg, men det motet er sannsynligvis det eneste som kan stoppe mobberne, for en ting har alle til felles: frykten. Redselen for min neste er stor og redselen for ikke å bli likt er størst. Derfor er mitt forslag å skape modige barn. Vi skaper dem først og fremst i barneoppdragelsen.

Tidligere sjefredaktør i BT, Trine Eilertsen, om hvordan lærer Bjørndal tok tak i mobbing:

Les også

Og du! Du holder kjeft, din idiot! 

Hvis vi lærer barna våre å gi mer til sine venner enn til seg selv, oppdrar dem med ubegrenset kjærlighet og unngår fysisk og psykisk avstraffelse, da blir de kanskje personer med mot til å gå imellom mobberen og den mobbede.

Publisert

Sakene flest leser nå

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg