Den gamle byen og havet

De vil le av oss om 50 år. «Tenk at de bygget igjen strandsonen!»

Publisert:

FORTETTING: I Sandviken må man snart opp Stoltzen for å skimte blått langt der ute, skriver innsender. Foto: Helge Sunde

Debattinnlegg

Elin Sebjørnsen
Pedagog og mor

Sjelden ser vi Bergen vakrere enn i doven oktobersol. Havet er blåere enn blått, og når trær og busker viser seg frem i fargerik prakt, er det en lykke på jord å være bergenser. Det å kunne sette seg i sjøkanten og se, lukte og lytte, er mentalt påfyll langt mer verdifullt enn alskens kurs og bøker. Å kjenne brisen fra havet, se det glitrende blå og å kjenne at en lever, det er en fantastisk og gratis investering i folkehelsen.

Jo, kanskje vi er bortskjemte her i byen med fjell og fjord like utenfor stuedøren, men det er nå. Hvordan blir det i fremtiden? Noen ønsker å fortette Bergen sentrum. Jeg trenger hjelp til å fatte hvordan det kan gis tillatelse - om igjen og om igjen, til fortetting i strandsonen. Hvem kan med hånden på hjertet si at det er å investere i felles verdier og felles fremtid når en bygger så tett inntil sjøen som det er mulig å komme? Hvem bygger for hvem? De har klart det langs sjøkanten i Kristiansand, de har fått det til på Aker brygge og Tjuvholmen i hovedstaden. Hva driver vi egentlig med her i byn? Helt siden «Skuten» fikk stå, høyere enn planlagt, har det ballet på seg. I Sandviken må man snart opp Stoltzen for å skimte blått langt der ute.

Hva er det som skjer når det gis tillatelse til å bygge ut i sjøen i Nyhavn, hvem bestemmer at Elsesro Brygge skal få ligge rett i vannkanten, hvorfor fikk de likevel lov til å bygge en pretensiøs og unødvendig gangbro hos Marine H? Hva er det som skjer når du på veien innover fra Sandviken og til byen nærmest må lete etter steder der du kan se havet? De vil le av oss om 50 år. «Tenk at de bygget igjen strandsonen!» Og her sitter du og jeg og alle andre og ser sjølinjen forsvinne i det blå. Det er bare trist.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg