Hvorfor klarer Italia det, men ikke Norge?

DEBATT: Jeg så ikke en eneste plastpose i butikkene i Italia.

MILJØVENNLIG: I Italia så jeg ikke én plastpose i butikkene. Folk brukte heller medbrakte nett, eller kjøpte bioplastposer, skriver Solbjørg Skjønhaug Sviland. NTB Scanpix

Solbjørg Skjønhaug Sviland
Lektor, Slåtthaug vgs.

Etter en sommer som turist gjennom Europa, har jeg innsett at Norge er enda dårligere på miljø enn jeg trodde. I Italia så jeg ikke én plastpose i butikkene. Folk brukte heller medbrakte nett, eller kjøpte bioplastposer.

Siden nyttår 2010 har det vært forbudt for butikker i Italia å tilby poser av plast. Jeg tilbrakte en uke i Trevignano Romano utenfor Roma, og der var det full kildesortering. Bossbilene hentet en bosskategori hver dag.

For første gang tok jeg turen til Ljubljana i Slovenia. Da oppdaget vi til vår glede at byen hadde vært bilfri siden 2007, og var dermed pulserende, levende og med frisk luft. Aller best likte jeg hvor lite støy det er i en by uten biler.

Det er små golfbil-liknende drosjer for dem som trenger motorisert skyss gjennom byen. Og de er gratis. Miljøhensyn har ikke gjort Ljubljana til en traurigere og mer komplisert by å ferdes i, snarere tvert imot.

Det er ingen enkeltsak som er viktigere enn miljø i årets valg. SV og MDG har skjønt det. Har de andre partiene det?

Har du meninger? Send oss en e-post. Følg BTmeninger på Facebook!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg