Vi vil kjøpe snåle grønnsaker

Vi forbrukere må vise at vi ikke er så kresne som enkelte vil ha det til.

Publisert Publisert

IKKE KRESNE: Hvorfor tror bønder at vi forbrukere ikke vil ha snåle gulrøtter, skriver innsender. Foto: Marita Aarekol

Debattinnlegg

  • Mette Nygård Havre
    Daglig leder i Grønne verdier og folkebevegelsen Spis opp maten
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Folk er i harnisk etter å ha sett Forbrukerinspektørene på NRK. De fokuserer på det skjulte matsvinnet i Norge. Mengder med gulrøtter kommer aldri i butikken fordi de ikke passer i formen til plasten de skal pakkes i. Flere bønder tror ikke at forbrukerne vil ha skjeve gulrøtter. Kun løken som passer inn i «strømpen» den skal selges i kommer i butikken. For små og for store løk blir kastet. Noen av disse grønnsakene blir dyrefôr, noen blir til biogass, men likevel. Hvorfor i alle dager får vi ikke spise den maten som produseres?

Som kommunikasjonssjef i BIR har jeg i en årrekke sett all den spisbare maten som går i bosset. Det har gjort noe med meg. Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål som sier at vi innen 2030 skal kutte matsvinnet med 50 prosent. Vi har begynt prosessen, men har langt igjen til målet.

Les også

"Det bør bli forbudt for butikker å kaste mat"

Etter Forbrukerinspektørenes fokus på verpehøner som gasses i hjel og tonn på tonn med gulrøtter og løk som er litt utenfor fasong, kjenner jeg at nå vil jeg gjøre opprør. Vi kan jo ikke gå med på at EU skal bestemme at agurker med bøy ikke skal selges! Hvorfor tror bønder at vi forbrukere ikke vil ha snåle gulrøtter?

Jeg har laget et opprop for å få de snåle grønnsakene på plass i butikken. På under et døgn hadde 3000 signert oppropet. Etter fem dager hadde 12.000 signert. Mer enn 4300 er med i facebookgruppen Spis opp maten. Her motiverer vi hverandre til å spise opp all maten vi handler inn. Vi deler oppskrifter og gode råd for å spise opp mest mulig og kaste minst mulig. Jeg vil til livs at hver og en av oss kaster over 42 kilo matavfall i året.

Les også

Har vi tid til å vente med en matkastelov?

Vi forbrukere må vise at vi ikke er så kresne som enkelte vil ha det til. Kjøp snål frukt fra Bunnpris og First Price-grønnsakene som Kiwi og andre selger. Det er nemlig en del snåle grønnsaker i butikken. Ikke alle blir stoppet av EU-regler. Men vi forbrukere må få øynene opp for grønnsakene og kjøpe dem!

De siste ukene med engasjement, frustrasjon og mange som vil kutte matsvinnet gjør meg optimistisk. Jeg tror Norge kan få til en endring når det gjelder mengdene matsvinn. Signer oppropet du også og last ned appen Too Good To Go. Da kan vi gi beskjed til myndighetene som skal utrede en eventuell matkastelov i Norge at vi ønsker endring. Vi vil spise snåle grønnsaker. Bare gi oss muligheten til å kjøpe dem!

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg