Svartedøden er ikke ønsket i Bergen

Metalfestivalen Blastfest har booket et fransk nasjonalistisk metalband, som kaller seg høyrevingssatanister. Reidar Staalesen fra Bergen Arbeiderparti håper arrangøren vurderer om dette er noe de vil stå for.

reidar staalesen.jpg

  • Reidar Staalesen

**I Bergens Tidende** 3. mai kunne vi lese at [Ekstremmetalbandet Napalm Death har trukket seg fra metalfestivalen Blastfest](http://www.bt.no/kultur/Metallegender-trekker-seg-i-protest-3589346.html), som skal arrangeres 22.- 25. februar 2017 i Bergen. Grunnen til at bandet ikke ønsker å komme er at de ikke vil dele scene med bandet Peste Noire. All respekt og forståelse for det!

Peste Noire (Svartedøden) er et fransk nasjonalistisk metalband, som er langt ut på den ekstreme høyresiden. De kaller seg for høyrevingssatanister og ser på seg selv som et nasjonalistisk band med rot i fransk middelalder. Bandet ga ut en demo i 2001 med navnet «Aryan Supremacy».

Hodefunn i sentrum:

Les også

Sauehode funnet

Vokalisten i Napalm Death, Mark «Barney» Greenway sier at de aldri hadde takket ja til å spille på Blastfest om dette hadde vært kjent tidligere, og videre at de vil ikke dele scene med band som står for dypt problematiske ideologier. Han påpeker at det å kalle Peste Noire nazistisk kan være unøyaktig, men for deres del har det franske bandet passert den skillelinjen.

TRAKK SEG: Dette platecoveret viser hva Napalm Death - bandet som trakk seg fra Blastfest - mener om nazisme.

Blastfestsjef Yngve Christian­sen sier i intervjuet at det at Napalm Death trekker seg er uproblematisk for ham, og at slik problematikk kan man komme borti når det gjelder ekstrem metall.

Her mener jeg at festivalsjefen bør gå litt i seg selv. Ja vel, han har ikke gjort en bakgrunnssjekk på bandet han har booket. Det er lov å gjøre feil, og det er heller ingen skam å snu. At band trekker seg på grunnlag av denne bookingen er et ganske klart signal om at dette er en dårlig idé.

Les også

Hva kan du om vestlandsk metal?

At musikken er bra har ingen verdi i mine øyne hvis de proklamerer holdninger som ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Et band som lever i skillelinjen mellom nazisme og ytterste høyre fløy tiltrekker seg mennesker med de samme holdningene, det er sterkt problematisk.

Vi vet at Blastfest tidligere har mottatt økonomisk fra Bergen kommune, noe jeg finner ekstra problematisk. Jeg ønsker ikke at noen bruker offentlige midler for blant annet å hente høyreekstreme band til Bergen.

BLASTFESTSJEF: Yngve Christian­sen mener det er uproblematisk for ham at Napalm Death trekker seg fra Blastfest fordi et annet band står for dypt problematiske ideologier. FOTO: ODD E. NERBØ

Les også

Bastsjefen lar seg ikke skremme av millionsmell

Høyreekstremisme er helt på kollisjonskurs med det Bergen alltid har stått for, og som Bergen skal stå for. Derfor er jeg glad for at dette også er nedfelt i byrådets politiske plattform:

«Byrådets mål er at Bergen skal være en rettferdig og inkluderende by. Det er en ressurs for Bergen at byen vår består av mange nasjonaliteter og mennesker med ulik bakgrunn.»

At Blastfest booker inn band med disse holdningene, er ikke forenelig med den byen vi ønsker Bergen skal være!

Vi får håpe at arrangørene tenker seg om og vurderer om dette er noe de vil stå for, eller om de vil innrømme at de har tatt feil og beklager dette. Hvis ikke, håper jeg publikum viser at dette ikke er ok ved ikke å kjøpe billett.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg