Erna saboterer miljøinnsatsen til folk flest

Mens vi alle gjør en større innsats for miljøet, velger Erna Solberg å føre en politikk som skaper mer forurensing.

Publisert: Publisert:

PÅ LAG MED DE FÅ: Jeg skulle ønske vi hadde en regjering som var litt mindre på lag med byråkratene i Brussel og de få topplederne i oljeselskapene, og som var mye mer opptatt av å være på lag med de mange. Foto: Virginia Mayo, NTB scanpix

Debattinnlegg

Audun Lysbakken
SV-leder

To av tre nordmenn sier de ønsker å gjøre mer for å bekjempe miljøproblemene. De gode nyheter er at vi faktisk gjør mye allerede.

Det ble gjort 350 millioner reiser med kollektivtrafikk i Oslo og Akershus i fjor. Nordmenn har pantet over en milliard plastflasker og bokser. 100.000 dro ut for å rydde strender for plast på strandryddedagen. Hurtigruten skal slutte med all unødvendig engangsplast.

Alt dette skjer på grunn av at vanlige borgere tar tak og gjør en innsats. Fordi folk flest er med på dugnaden.

De dårlige nyhetene er at vi har en Høyre/Frp-regjering. Erna Solbergs mannskap lar ikke bare være å støtte opp om din og min klimainnsats, de saboterer den. De velger å være på lag med noen få på toppen som kan tjene stort på å forurense, heller enn med alle oss som ønsker en mer grønn fremtid.

CO₂-utslipp er ett eksempel på det. Mens vi alle tar mer kollektivtransport, kjører mer elbil, sykler mer, og bidrar til å redusere utslipp, velger statsministeren å føre en politikk som øker utslippene. Forrige uke vedtok Stortinget at oljefeltet Johan Castberg-feltet skulle bygges ut. Utslippet blir nesten like høyt som utslippene alle elbilistene i Norge har kuttet.

Les også

Nå vil EU forby q-tips, sugerør og plastbestikk

Palmeolje er et annet eksempel. Her gikk folket foran. Det var store aksjoner mot bruk av palmeolje i mat og godteri. Det fungerte. Mengden palmeolje i norske butikker er redusert med mange tusen tonn. Det er en fantastisk miljøseier. Produksjon av palmeolje er den største trusselen mot regnskogen i Sørøst-Asia.

Samtidig har vi – uten å vite det – fylt opp mange ganger mer palmeolje på bilen. For Esso og Shell bruker palmeolje i biodrivstoffet sitt i Norge. Et regnskogsområde på størrelse med Oslos Nordmarka går med for å produsere det. Regjeringen vil ikke gjøre noe, de vil vente på EU.

Kampen mot plast i havet er enda et eksempel. Denne våren har vi sett en imponerende dugnadsånd. Vi har sagt fra at naturen vår ikke er en søppelplass. Vi må forby unødvendig engangsplast, og stille dem som produserer plast til ansvar. Men også her vil regjeringen vente på EU.

Les også

Erna Solberg mener de rødgrønne var idéløse

Vi kunne hatt en regjering som ikke saboterte klimadugnaden. Som ikke trykket gasspedalen i bånn for klimautslipp mens folk flest prøver å sette på bremsen. Det finnes alternativer:

  • Vi kan for eksempel si nei til alle nye oljeutbygginger. Det gjorde nylig New Zealand, som har 22 oljefelt i drift i dag. Eller om vi skal bygge nye, kan de drives med utslippsfri kraft. Hvis vi vil.
  • Vi kan hive palmeolje ut av biodrivstoffet i Norge og ikke vente på EU. Hvis vi vil.
  • Vi kan bare rett og slett forby engangsplast, stille produsentene til ansvar og støtte opp om plastdugnaden. Hvis vi vil.

Jeg skulle ønske vi hadde en regjering som var litt mindre på lag med de få topplederne i Esso, Shell og byråkratene i Brussel. En regjering som var mye mer opptatt av å være på lag med de mange.

Folket stiller opp, og de kommer til å gjøre mer og mer. Det vi trenger nå er en politisk miljødugnad.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg