Polyfamilier er ingen trussel

I barnehagen er det helt naturlig at man har flere «kjærester», så skjer det noe.

«Aseksuelle eller monogame behøver ikke frykte oss. Vi ønsker mangfold, ikke å seire i noen krig», skriver lederen for PolyNorge. Illustrasjonsbilde: Victoria 1 / Shutterstock / NTB

 • Dag Myrdal
  Leder i PolyNorge
Publisert Publisert
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det eksisterer et mangfold av relasjoner i samfunnet i dag, og mulighetene er i teorien mange. Likevel begrenses relasjoner ofte til forventningen om at mennesker skal leve sammen to og to i ett forpliktende seksuelt og romantisk forhold av gangen.

Det ligger en forventning om at en må følge denne normen for å være lykkelig.

I barnehagen er det helt naturlig at man har flere «kjærester» – så kommer de voksne og ensretter det med å si at «nei, du kan bare ha én kjæreste». Dette forsterkes gjennom nær sagt alt av eventyr og barnelitteratur – til den grad at de av oss som ikke finner oss til rette i det, i mange tilfeller tenker det er noe galt med oss.

I voksen alder fortsetter dette ved at paridealet får privilegier i samfunnet. De som følger normene, har juridiske, økonomiske og skattemessige fordeler. Mono-idealet dominerer populærkultur, filmer, bøker og reklamer.

Ekteskapet blir ofte fremstilt som hovedingrediensen for et lykkelig liv og holdes frem som et selvfølgelig mål for et vellykket forhold. Aller lykkeligst er visstnok de som dør med den samme partneren de fikk i ungdomstiden. Selv om det er mindretallet som får det til.

Feige politiske ledere utnytter hatprat og innbilte trusler mot «samfunnets orden», mener Dag Myrdal, leder i PolyNorge. Foto: Monika Svendsen

PolyNorge ønsker et samfunn der forhold med flere er anerkjent og respektert på lik linje med monogame parforhold. PolyNorge jobber for alle menneskers rett til å leve i de forholdsformer de selv ønsker, så lenge disse er basert på informert samtykke og likeverd.

Vi mener at alle samlivsformer, kjærlighetsforhold og seksuelle relasjoner mellom samtykkende og likeverdige personer skal sidestilles.

Det pussige er at mer enn dette skal det ikke til for å få ganske heftig med motbør – og det begrenser seg ikke til kommentarfeltene.

I den nylig fremlagte NOU 2020: 14 – Ny barnelov – Til barnets beste er det fortsatt slik at barn må velge når de er store nok til å bli hørt. Alternativet «jeg vil ha samvær med både far, mor og bonusfar» finnes ikke i lovverket .

NOU-en avfeier forslag om mangfoldsfamilier med at det blir for vanskelig å gjennomgå lovene. Men skal det virkelig være lettvint for lovgiver og vanskelig for barn? Er det det som er til barns beste?

Les også

Delta i BTs skrivekonkurranse, «Den nye normalen». Førstepremie: 10.000 kroner.

I mellomtiden snakker vi med den største selvfølge om at samværsrett er noe voksne har, ikke noe barn bør kunne kreve. Et barn som vokser opp med tre–fire aktive foreldre eller nære omsorgspersoner, uavhengig av om de er poly og sammen eller seriemonogame og nå tilhører to–tre hjem, vil oftest ha kontakt med alle dersom de blir spurt.

Et «bonusbarn» ønsker ikke å velge bort noen med mindre de har opplevd noe negativt i forholdet til disse. Selvsagt burde lovverket legge til rette for kontakt med alle. Og selvsagt burde barn kunne ha arverett fra alle. Men sånn er det ikke. Du må velge to. Kun to.

Og dette gjelder ikke kun oss i Norge og PolyNorge. Mangfold og respekt for mangfold angripes mange steder. Landsstyret i PolyNorge vedtok derfor nylig å støtte det internasjonale fellesskapet og solidariske arbeidet som symboliseres ved #Europe4All, årets tema for Pride.

Les også

Båtparade, fest på Verftet og debatt på Vågsallmenningen. Slik blir årets regnbuedager.

I en tid der både poly og skeiv politikk vinner frem hos oss, om det enn går sakte, skjer det motsatte mange andre steder. Politisk opportunisme og angrep på selvsagte rettigheter kjennetegner debatten i land som Russland, Polen og Tyrkia. Feige politiske ledere utnytter hatprat og innbilte trusler mot «samfunnets orden» til undertrykkelse av opposisjon og for å sikre egen makt.

PolyNorge vil fortsette vår kamp – ikke bare for toleranse for våre verdier, men også solidaritet uavhengig av legning og relasjon. Aseksuelle eller monogame behøver ikke frykte oss. Vi ønsker mangfold, ikke å seire i noen krig.

Det skal være like selvfølgelig at det er ok å være annerledes som å være en del av flertallet.

Denne måneden feirer vi Pride – for reelt mangfold!

Publisert
 1. Parforhold
 2. mangfold
 3. LHBT
 4. Rettigheter
 5. Pride

Les mer om dette temaet

 1. – Jeg hadde aldri turt å reise til fotball-VM i Qatar

 2. Årets Pride-festival kopierer 17. mai-løsning: – Vi er helt klart inspirerte

 3. Dette synet møtte elevene mandag. Nå svarer de med å dekorere hele skolen.

 4. – Å stå frem som skeiv føltes som å få hjertet revet ut av halsen

BT anbefaler

Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

– De små barnehagene taper terreng i kampen om barna. Det er trist.

LES SAKEN