Venstre må lære av SV

I TRØBBEL: Norges eldste parti sliter tungt for tiden. Fra venstre: 2. nestleder Terje Breivik, partileder Trine Skei Grande og miljøvernminister Ola Elvestuen. Foto: Ned Alley, NTB scanpix

  • Svein Skotheim
    Os
Publisert:

Venstre er på full fart nedover på alt som kan måles. Det gjelder medlemstall, meningsmålinger og valglister. Gallupene for stortingsvalg ligger rundt 2 prosent. Bare 8 prosent av velgerne synes hun gjør en god jobb. Partiet Rødts leder får til sammenlikning 48 prosent. Venstres eget svar på utfordringen? De må få frem hvor flink partiet egentlig er i regjering!

Parallellen til SV er slående. Da partiet gikk inn i den rødgrønne regjeringen i 2005, var valgresultatet 8,8 prosent. Fire år seinere var oppslutningen 6,2 prosent, og i 2013 ble resultatet 4,1 prosent. Velgere og medlemmer forsvant fra et parti som i regjering godkjente bombing av Beograd og Libya og som stilte seg bak den skandaløse Klimameldingen i 2011 med fullt trøkk i Barentshavet.

Også kontrasten til business er slående. Jeg har i 30 år jobbet med salg og markedsføring. Når antall abonnenter i magasinet «Vi over 60» gikk ned, spurte vi oss selv: «Hva er galt med produktet? Hvorfor vil ikke leserne ha bladet lenger?» Vi endret produktet, og abonnentene kom tilbake. SV brukte samme metode. De valgte ny ledelse og kvittet seg med en omstridt klimaminister. For å delta i en eventuell ny regjering, vil de stille fire ultimate krav. Velgerne deres er tilbake.

Venstre vil bare rope høyere det de har ropt til nå. De gjør som det sto i margen i manuskriptet til en amerikansk president: «Her har du dårlige argumenter, så her må du heve stemmen». Venstre har ingenting å gjøre i en regjering med Frp. Integrering, klima, miljøvern og skatt er bare noen stikkord for stor politisk avstand.

Kom dere ut i tide!

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg