Hitler er her igjen

Vi ser ikke at fremmedfrykten er i Norge er en blåkopi av Hitlers holdninger.

MEDVIND: Hitlers tankegods spres med lysets hastighet over fiber og Facebook, skriver innsender. Arkivfoto: Scanpix

  • Tøger Fimreite
    vara bystyrerepresentant (Ap)

Adolf Hitler våkner opp 70 år etter sin død på samme sted hans levninger ble anbrakt og kremert. Stinkende av bensin stavrer han inn i et Tyskland og et Europa som man skulle tro for lengst hadde forkastet og brent det han sto for.

Tøger Fimreite

Jeg refererer til filmen «Er ist wieder da» (han er her igjen) basert på boken med samme tittel. Filmen balanserer mellom fiksjon og virkelighet. Hitler, personifisert av skuespilleren Oliver Masucci, blir filmet i situasjoner og steder hvor tilskuerne blir statister i filmen. Det er forvirrende. Hva er skuespill og hva er virkelighet?Les også svarinnlegget:

Les også

Hitler er her igjen?

Det er en tankevekkende film, kanskje mer enn boken, på grunn av virkemidlene. Hitler forsøker atter en gang å ta makten i Tyskland, og begir seg ut på en slags valgkampreise.

Student Ingrid Selnes Arholm:

Les også

Kaller du meg rasist?

Les også:

Les også

Fremmedfrykt er for pyser

I flere scener samtaler Hitler med vanlige tyskere, og her kommer til overflaten holdninger og synspunkter som er helt på linje med Hitlers synspunkter for over 70 år siden. Fremmedfrykt, politikerforakt, frykt for kulturelt og samfunnsmessig forfall, og ønsker om en tydelig leder kommer til overflaten. Forsvarstaler som «jeg er ingen rasist, men...» etterfølges av et ønske om å sende innvandrere hjem.

Det er skremmende at Hitlers holdninger fortsatt lever i det tyske folkedypet. Men det som kanskje er enda mer skremmende, er at argumentene som legges frem er blåkopi av debatten her i Norge. Det er bare å ta en kikk i kommentarfeltene under saker som omhandler flyktninger. Hitlers tankegods spres med lysets hastighet over fiber og Facebook. Men de som ytrer denne argumentasjonen, er uvitende at de har tatt Hitlers ord i sin munn.

Rundt om i Vesten ser vi det samme: Populistisk høyre har medvind. I vårt naboland har vi Svergiedemokraterna, i Danmark Dansk Folkeparti, i Frankrike Front National, i Polen Lov og rettferdighet, i Hellas Gyldent daggry og i Norge Frp, for å nevne noen.

Det er verdt å merke seg at Hitler også var en populistisk politiker som ble båret til makten på demokratiets vinger. Også han lovet å redde kulturen fra de fremmede, skape nye jobber, fjerne den politiske eliten som lar de fremmede ture på slik de vil. Hitler lovet enkle løsninger på kompliserte problemer. Og vant.

Vi har glemt. Vi har glemt at historien gjentar seg. Den karikerte fremstillingen av Adolf Hitler som en djevel med bart har ført til at vi ikke ser at hans tankegods lever blant oss.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg