I Bergen skal alle kunne være seg selv

INKLUDERENDE: «Jeg er stolt over politikerne som vedtok å avkriminalisere homofili», skriver ordfører Marte Mjøs Persen. Odd E. Nerbø (arkiv)

Debattinnlegg

Marte Mjøs Persen
Ordfører i Bergen

Som ordfører i Bergen vil jeg være veldig tydelig: I byen vår er alle velkommen til å være seg selv og elske den de elsker. I likhet med mange andre leste jeg Wilfred Høstelands innlegg i BT med sjokk og vantro. La meg først og fremst slå fast at hans omtale av LHBTI-personer er totalt uakseptabel.

Hans beskrivelse av seg selv som en av de «normale», vil jeg tro også betegner meg selv – siden jeg er kvinne gift med en heterofil mann. I likhet med Høsteland har jeg også rett til å irritere og kritisere. Min kritikk retter seg derimot mot dem som ikke tolererer andre mennesker.

Vi hører stadig vekk om mennesker som utsettes for hatkriminalitet på grunn av deres legning, og barn som bruker «homse» som skjellsord. Homofile, lesbiske og bifile har ifølge SSB oftere symptomer på svekket psykisk helse enn befolkningen for øvrig, og vi antar at deres levekår også er dårligere på andre områder. Dette tyder på at vi har en lang vei å gå.

Les også

Les innlegget som startet debatten: «Syk homo-dyrking av pressen»

Jeg er stolt over politikerne som vedtok å avkriminalisere homofili, få på plass partnerskapsloven og dem som stemte igjennom den nye, likestilte ekteskapsloven. Men jeg er først og fremst stolt over alle som har valgt å gå foran. De som har blitt uthengt til spott og spe på grunn av sin legning eller sitt kjønn. De som ikke har passet inn i storsamfunnets forståelse av «normal» – men som i årevis har kjempet for retten til å være seg selv.

Som ordfører i landets vakreste og nest største by, lover jeg en ting: Bergen skal være for alle. For de mennene som elsker menn, for de kvinnene som elsker kvinner, for dem som ikke kjenner seg igjen i en kjønnskategori, for transpersoner og for dem som ikke vil definere hvem de tiltrekkes av. Bergen er regnbuebyen mellom de syv fjell – og i motsetning til Høsteland er jeg stolt over den toleransen, gleden og aksepten byen vår utviste under Regnbuedagene forrige uke. I Bergen er alle velkommen – og i vår by skal alle kunne være seg selv.