Burkinibarna

Det har stormet rundt Finnsnes barneskole etter vurderingen om å tillate burkini. Det har vi ingenting med.

SEKSUALISERING: Det er ikke noe som tilsier at det er mer seksualiserende å ikle sine barn bikini enn burkini, Christian Lomsdalen.
  • Christian Lomsdalen
    Christian Lomsdalen
    Lektor, humanist, og far
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Nei, vi har faktisk ikke noe med hva slags badetøy elevene, eller badende generelt sett, bruker. Unntaket er kanskje at mange gutter i mange gymklasser landet rundt bruker bokser under badeshortsen i forbindelse med svømming. Dette er langt mer uhygienisk, og faller i større grad utenfor begrepet badetøy. Dernest er det viktig å slå fast at det ikke er noe som tilsier at det er mer seksualiserende å ikle sine barn bikini enn burkini.

Christian_Lomsdalen.jpg

Som lærer og forelder må jeg innrømme at jeg har problemer med hele debatten. Ikke fordi at den ikke er viktig å ta, både med tanke på kroppspress og med tanke på integrering. Dette er ikke noe som burde vært utløst av en skole som tillater dette badetøyet. Skolen skulle ikke ha gjort en vurdering av dette overhodet. Så lenge elevene bruker egnet tøy laget for svømming og bassengbruk, skal ikke skolen ha noe med hvordan dette ser ut. Enten det betyr at min datter kommer i en «badebokser» uten overdel, eller at Ahmeds datter kommer i burkini. Det er hvorvidt det er tøy laget for svømming som burde være avgjørende.Les også:

Les også

Air France snur i hijab-strid

Dernest har jeg som lærer og humanist problemer med å forstå problemstillingen. Så lenge undervisningen og kunnskapsoverføringen kan gjennomføres i tråd med kunnskapsmålene som er satt for undervisningen, er det viktigste at elevene gis muligheten til nettopp dette. For noen vil dette innebære at undervisningen gjennomføres i et slikt plagg. Med tanke på at alternativet for mange religiøst konservative foreldre er å kreve at svømmeundervisningen foregår kjønnsdelt, ville jeg tenke at dette ville være å foretrekke. Vi har tidligere sett av forskjellige saker rundt om i Norge at kjønnsdelt svømmeundervisning er i tråd med fritaksparagrafen i opplæringsloven (§2-3a), så lenge dette bare er for kortere perioder og med klart formål. Det ville i tillegg være særlig uheldig for oss ateistiske humanister å angripe denne lovparagrafen all den tid det også er denne paragrafen som er brekkstangen i kampen for en forkynnelsesfri skole.

Hadia Tajik:

Les også

Mener hijab bør forbys i barneskolen

Jeg har også problemer med kritikken rettet mot Finnsnes skole, og kritikken mot bruk av burkini generelt. Jeg ser ingen vesentlig forskjellig i seksualisering av unge kropper med verken bikini eller burkini. Det samme hensynet til tildekning ser man også ved bruk av badedrakt for jenter i denne alderen. Det handler om at samfunnet anser jentekroppen som noe som må dekkes til, uavhengig av om det er noe å dekke til eller ikke. At man dermed lager større ramaskrik over burkini enn at småbarn har på seg bikini handler ikke om at man vil beskytte småjentene, det handler om en kamp mot islam.

BTs leder:

Les også

Nei til hijabforbud

Jeg vil ikke påstå at burkini er et fremskritt, jeg vil heller ikke påstå at bikini noen gang har vært et fremskritt for småbarn. Jeg vil derimot påstå at det er langt viktigere at også jenter med konservative muslimske foreldre lærer å svømme. Så lenge det er badetøy som benyttes til svømmeundervisningen, burde ikke verken vi eller Finnsnes skole legge oss opp i dette. Da er det viktigere at vi tar tak i den uhygieniske bruken av boksere under badebuksen, eller samfunnets generelle holdning til at småjenter må dekkes til i større grad enn smågutter.

Publisert: