Har dere mistet A'en i Ap?

Ledelsen i Ap er på turné til Bergen. De bør gi bergenserne klare svar.

Publisert Publisert

POPULISME: Ap viser ikke lederskap, men populisme, mener Peter Christian Frølich. Her Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Jette Christensen. Foto: Håvard Bjelland

Debattinnlegg

  • Peter C. Frølich
    Stortingsrepresentant (H)
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ledelsen i Ap er på frierferd til bergenserne i dag. Det skal deles ut både velkjente slagord og røde roser på Torgallmenningen. Selv om jeg er Høyre-politiker, mener jeg at Ap har mange flinke og konstruktive politikere. Men i valgår er de ikke like flinke til å gi tydelige svar. Det er store, ubesvarte spørsmål om hvilken politikk de egentlig står for. Her er derfor fem viktige spørsmål for Bergen og Vestlandet som trenger tydelige svar.

1. Hvorfor svekker Ap norsk olje- og gassnæring?

Aps sentralstyre har nettopp vedtatt å skrinlegge oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette har ringvirkninger for titusenvis av arbeidsplasser – også her vest. Hvorfor svekker Ap næringen som har bygget nasjonen vår? Har de mistet A'en i Ap?

For å ikke møte meg selv i døren, skal jeg også snakke om egen politikk: Høyre vil i neste stortingsperiode gå inn for oljeleting i disse områdene.

Les også

Få meningene dine i BT

2. Hvorfor tar ikke Ap ansvaret for de høye bompengene?

Ap i Bergen vil innføre et av Nord-Europas høyeste bompengenivåer. Det er for så vidt en fair sak, selv om vi er uenige. Men bortforklaringen er ikke fair. Ap skylder på at regjeringens historisk høye samferdselsbevilgninger ikke er enda større. Hvordan kan Ap i fullt alvor mene at alle andre har skylden for høye bompenger, når hovedgrunnen er at de selv kun dekket stusselige 5,7 prosent av regningen for Bybanen?

For å igjen klargjøre Høyres syn: Regjeringen har økt den statlige finansieringen av Bybanen til 50 prosent. Det er ca. ti ganger mer enn Ap-regjeringen.

3. Hvorfor er 10 milliarder i økt skatt bra for Vestlandet?

Regjeringen har senket skattene med over 20 milliarder så langt. Det er et av mange grep som har ført til gradvis bedring i norsk økonomi. Ap vil øke skattene for næringslivet med 10 milliarder allerede neste år. De har samtidig levert valgflesk med en foreløpig prislapp på opptil 26 milliarder. Hvor lurt er det å sende en så stor skatteregning til næringslivet vårt, nå når økonomien endelig er i ferd med å snu?

Peter Christian Frølich

4. Apropos skatt: Hvordan kan Ap fortsatt forsvare formueskatt på Vestlandet?

Formueskatt må betales selv om man ikke tjener penger. Sagt på en annen måte: Man blir tvunget til å slakte melkekuen. Det er definisjonen på næringsfiendtlighet. I økonomiske oppgangstider kan dette gå noenlunde greit. I nedgangstider kan det derimot bety kroken på døren for mange arbeidsplasser. Samtidig får utenlandske eiere et konkurransefortrinn fordi de slipper å betale formueskatt. Kan Ap fortsatt se Vestlandets næringsliv i øynene og si at formueskatten er rettferdig?

5. Vil kommunereformen reverseres?

Kommunereformen er en av de viktigste reformene i Norge. Over hundre kommuner slår seg nå sammen og skaper bedre tjenester for sine innbyggere. Men Ap har signalisert at de vil stanse reformen dersom de vinner valget. Eller som Støre sa: «Det å ha en løpende diskusjon med andre virkemidler, med en annen holdning og med et annet samspill med kommuner og regioner i Norge, det kommer Ap til å ta med seg inn i neste periode».

Dette er ikke lederskap, men populisme. Hva er Aps alternative kommunereform?

Vi etterlyser tydelige svar. I jakten på velgere har Ap litt for ofte forsøkt å ri både to og tre hester samtidig. Det må nødvendigvis ende i en del ubehagelige spagater.

Vi har sett noen eksempler på dette. Ap har vært for arveavgift, men mot arveavgiften. De har vært for økt innvandring, men mot den økte innvandringen. De har vært for flypassasjeravgift, men mot flypassasjeravgiften. De har vært for femårig utdanning for lærere, men mot den femårige utdanningen for lærere. De har vært for fraværsgrense i skolen, men mot fraværsgrensen i skolen. Det er krise i norsk økonomi, men det er ikke krise i norsk økonomi. De har vært for toårig etterlønn for stortingsrepresentanter før lunsj, men mot den etter lunsj. For å nevne noe.

La oss håpe at den retoriske tåken letter på Torgallmenningen i dag, og at valgkampen preges av klar tale og tydelige standpunkt. Det fortjener velgerne.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg