Hvem er skurken i Paris?

Bildet som Mathias Fischer tegner er at India, Kina og andre utviklingsland er den store skurken. Vår beskjed hjem fra Paris er at dette ikke stemmer.

Publisert Publisert

MÅ GJØRE MER: Norge og andre rike land er de som må gjøre langt mer. Det burde også Mathias Fischer forstå, skriver innsenderne. Foto: Ryan Rodrick Beiler

Debattinnlegg

  • Silje Lundberg
    Nordlending og leder i Naturvernforbundet
  • Leder I Naturvernforbundet
  • Lars Haltbrekken
    Stortingskandidat, Sør-Trøndelag SV
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi er Kinas nyttige idioter i klimapolitikken, skriver BTs kommentator Mathias Fischer 3. desember. Her er det behov for både forklaring og oppklaring.

Mathias Fischer ser også ut til å ha misforstått debatten om klimarettferdighet. Vi mener ikke at klimaavtalen skal baseres på inndelingen av fattige og rike land fra 1992. Klimatoppmøtet i Paris:

Les også

Bare én sak bekymrer oss mer enn dette

Men det er forskjell på å endre denne inndelingen og det å fjerne de rike landenes forpliktelse til å gjøre mer enn fattigere deler av verden. Vi mener Paris-avtalen må ha som formål å løse klimakrisen på en rettferdig måte, der rike land som Norge går foran med å kutte utslippene til null. Det er tross alt vi som har skapt klimaproblemet.

Silje Lundberg

Lars Haltbrekken

Der hver inder i gjennomsnitt slipper ut 2,5 tonn CO2 i året, slipper en gjennomsnittlig amerikaner ut 20 og en nordmann 10,5. India står også overfor utfordringen med å hjelpe mer enn 300 millioner mennesker som ikke har tilgang til strøm. Det blir feil når Fischer kaller India for klimaversting, det er det de som har skapt klimaproblemet som er. I klimaforhandlingene er det enighet om at alle land skal kutte i sine utslipp etter 2020, også utviklingslandene. Sammenligner du hvordan utslippene ville vært hvis landene fortsetter som i dag, har utviklingslandene faktisk lovet å kutte mer frem til 2030 enn hva den rike delen av verden har lovet. Utviklingsland skal bidra langt mer enn før. Spørsmålet i Paris er om kravene til rike land skal nedjusteres, noe som vil være resultatet dersom de rike landene får gjennomslag for sine krav om å fjerne referansene til klimakonvensjonens prinsipper om rettferdighet.

Obama langet ut mot kynisme:.

Les også

- Tiden er i ferd med å renne ut

Når det er sagt, er det ingen tvil om at også utviklingslandene bør gjøre enda mer for å kutte utslipp. Dette er grunnen til at vi samarbeider med miljøbevegelse og lokalsamfunn i sør, som arbeider mot etablering av nye kullkraftverk og mot økt oljeutvinning.

Bildet som Mathias Fischer tegner, er i stor grad det samme som myndighetene i Vesten ønsker — nemlig at India, Kina og andre utviklingsland er den store skurken. Vår beskjed hjem fra Paris er at dette ikke stemmer. Norge og andre rike land er de som må gjøre langt mer. Det burde også Mathias Fischer forstå.

Publisert

Sakene flest leser nå

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg