Beslutningen var ingen stressreaksjon, Bræin

Vi tvilte oss frem til å trekke støtten til Barnebokkritikk. Nå har vi ombestemt oss.

Publisert:

BEVISST: Barnebokkritikk ved redaktør Ingvild Bræin (til v.) opplevde at Cappelen Damms beslutning om å trekke pengestøtte rammet en uskyldig tredjepart. - Vi ønsker å ha et bevisst forhold til hvem vi inngår forbindelser med, svarer Ellen Hogsnes i forlaget i dette innlegget.

Debattinnlegg

Ellen Hogsnes
Kommunikasjons- og markedssjef Cappelen Damm barn og ungdom

Redaktør Ingvild Bræin i barnebokkritikk.no skriver i BT 23. maiat Cappelen Damm trakk sin lovede støtte til et kritikerseminar som Barnebokkritikk har planer om å arrangere til høsten, etter at BTs litteraturanmelder kritiserte forlagets arrangement på Litteraturhuset i Bergen 12. april.

Faksimile BT 23. mai.

Barnebokkritikk.no er viktig for oss, så vi kommer likevel til å støtte deres kritikerseminar til høsten. Samtidig ønsker vi å komme med noen kommentarer til en debatt som har sporet av. Cappelen Damm er opptatt av skillet mellom litteraturkritikk og litteraturformidling. Dette er et viktig prinsipp. Når forlaget gjennomfører sine arrangementer — det være seg i eget forlagshus, på biblioteker eller litteraturhus - fremgår det tydelig at vi er avsender.

12. april gjestet #vårslipp Litteraturhuset i Bergen. #vårslipp var en forfatterturné satt sammen av Cappelen Damm, der våre bokaktuelle forfattere ble dybdeintervjuet av en profesjonell litteraturformidler hyret inn av forlaget. Arrangementene ble gjennomført i samarbeid med Litteraturhuset i Bergen og hovedbibliotekene i de andre byene vi gjestet.

Det er vel ingen tvil om at Cappelen Damm er en kommersiell aktør, men vi tar også vår rolle som kulturbærer på alvor. Turneen var en stor suksess der nesten 500 ungdommer fikk møte etablerte norske forfattere i interessante samtaler med en dyktig litteraturformidler. Tilbakemeldinger fra elever, lærere og bibliotekarer har utelukkende vært positive. Dette er til enorm inspirasjon for oss og ikke minst for våre forfattere. Vi håper og tror at besøkene har stimulert til leseglede, også blant ungdommer som ikke leser så mange bøker.

Men vi har også fått kritikk. Kritiker og litteraturformidler Guri Fjeldberg rettet i en kommentar i BT 14. april krass kritikk etter forfatterturneens besøk i Bergen. Hun var «sjokkert over hvor langt Litteraturhuset i Bergen er villig til å gå for å gi ungdom lyst til å lese». Cappelen Damm fikk på pukkelen for at vi omtalte våre forfatteres bøker som «vårens beste», litteraturformidleren for at hun ikke utøvde litteraturkritikk, og lærerne for å ha tatt med sine elever på arrangementet. Om at Litteraturhuset i Bergen stilte sine lokaler til disposisjon, heter det: «Det blir omtrent som om Opplysningskontoret for egg og kjøtt skulle invitere elevene ved restaurant- og matfag til McDonalds presentasjon av vårens nye hamburgere». Det er hennes rett å mene det. Vi mener dette er grovt urimelig. Verken vi eller Litteraturhuset i Bergen la noen gang skjul på at Cappelen Damm sto bak arrangementet.

Vi skal likevel ikke legge skjul på at vi har tatt Fjeldbergs kritikk alvorlig. Hennes artikkel fungerte som en påminnelse for oss: Er vi bevisste nok vårt ansvar for å skille støtte til formidling og kritikk? Kunne vår støtte til Barnebokkritikks kritikerseminar tolkes som et forsøk å påvirke i utilbørlig retning? Vi tvilte oss frem til å trekke støtten til Barnebokkritikk. Vår beslutning var verken en stressreaksjon eller noen form for sanksjonering. Vi mener heller ikke at klimaet vi opererer i er «vanskelig», men vi ønsker å ha et bevisst forhold til hvem vi inngår forbindelser med, og hva disse forbindelsene innebærer.

Nå har vi revurdert. Vi støtter Barnebokkritikk likevel, og håper og tror seminaret kan bli både interessant og berikende.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg