- Din jævla muslim!

Min datter sier at hun driter i hva folk mener om etternavnet hennes. Jeg er bare redd og veldig bekymret.

REDD: Camilla Ahamath er redd hennes tre barn vil kunne bli utsatt for hat og hets på grunn av etternavnet sitt. Datteren er allerede blitt kalt «jævla muslim».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

En ny bekymring er dukket opp. Jeg bekymrer meg for mine tre små og uskyldige barn, og for at de skal risikere å bli utsatt for hat og hets på grunn av etternavnet sitt.

OPPVEKST: Camilla Ahamath har vokst opp i et flerkulturelt hjem med norsk mor og en far fra Sri Lanka.

AHAMATH er et muslimsk navn, og det kan bli vanskelig å bære i fremtiden. Slik det har vært for meg.

Jeg bekymrer meg for den fremtidige jobbsøkingen til barna mine, for vi vet at oss med slike navn kommer til å havne nederst i bunken.

Jeg bekymrer meg for at de skal få spørsmål knyttet til navnet sitt, og mange av dem blir vanskelig å svare på. Jeg skal alltids kunne svare, men jeg synes ikke det er greit.

Jeg venter på flere spørsmål om hvorfor jeg er mørkhudet, som ikke lenger kan pareres med «noen barn er brune».

Jeg bekymrer meg for at det vil stilles spørsmål til religion. Er du muslim? Kjenner du muslimer?

Din jævla muslim.

Det siste har datteren min allerede opplevd.

Politisk flyktning fra Iran:

Les også

I Norge lærte jeg å være tolerant

Jeg bekymrer meg for at all den jobben som ble gjort på slutten av 70-tallet og gjennom hele 80-tallet, var forgjeves for den neste generasjonen som nå skal vokse opp.

Etter at rasismeparagrafen ble innført i 1970, og verden hadde sin første verdenskonferanse mot rasisme i 1978, var det få brune unger i gaten. Men oppryddingen og holdningsendringen gikk sakte fremover, selv om det var i sneglefart.

Jeg vet dette, fordi jeg var en av de få brune ungene i gaten på 80-tallet.

Nå, i vårt fjerde tiår med bekjempelse av rasisme og diskriminering, ser og hører jeg at ting er i endring.

Og det er ikke til det bedre. Hver eneste dag ser og hører jeg rasistiske utspill. Det er langt forbi hverdagsrasisme, og rasistiske utsagn sprer seg som ild i tørt gress. Den er nådeløs. Den blir applaudert. Akkurat som før.

Religionene må reise seg:

Les også

Vi treng tydelegare stemmer

Jeg vil presisere:

Det er ikke rasistisk å snakke om de problematiske sidene ved det å ta imot flyktninger og innvandrere. Selvsagt skal vi det.

Det er ikke rasistisk at kommuner, og folk som bor i disse kommunene, reagerer på det store antallet av flyktninger som skal bosettes der.

Det er ikke rasistisk å si at man bør bruke mer penger og at man bør gjøre flere tiltak i de landene hvor folk flykter fra, slik at de ikke flykter.

Det er ikke rasistisk å være kritisk og skeptisk til flyktningstrømmen.

Det er ikke rasistisk å være redd.

Er Europa i stand til å stå mot de mørke kreftene?

Les også

Hold hodet kaldt og hjertet varmt

Men vi er alle forbilder for noen. Det er vårt ansvar å tenke over hvilke ord vi bruker når vi snakker om flyktninger og muslimer. Det er vårt ansvar å tenke over hvilken tone vi bruker når vi snakker om flyktninger og muslimer. Det er vårt ansvar å tenke over hva vi deler på sosiale medier.

Å bruke stygge og nedlatende ord skaper fremmedfrykt og hat. Å snakke nedsettende og respektløst om muslimer og flyktninger gjør det samme. Å dele saker på sosiale medier uten å være kritisk til hvilke kilder som står bak, sprer falsk fremmedfrykt.

Det er mange små ører rundt oss, som hører og leser mer enn vi tror.

Hvis barn vokser opp med slik rasisme som jeg ser og hører nå, så har vi et alvorlig problem. Det er snart mange flere innvandrer-unger i gatene, og det siste de trenger er at det er mange flere små rasister der også.

Min datter sier at hun driter i hva folk mener om etternavnet hennes. Det gjør jeg også, offisielt. Uoffisielt er jeg bare redd og veldig bekymret.

Dette innlegget ble først publisert på Camilla Ahamaths private Facebook-profil. Ahamath er også journalist i BT. Bibelen og Koranen står side om side i barndomshjemmet.

Publisert: