Gjør døren høy og porten nokså vid

I møte med verden bør Norge revurdere det norske, uten å miste oss selv.

Publisert Publisert

TAKHØYDE: Norge er et av verdens strengeste land når det kommer til sosiale normer. Vi må skape et samfunn der man kan ha ulike oppfatninger, uten at man automatisk faller utenfor som unorsk, skriver Alexander Roeskestad. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Debattinnlegg

  • Alexander Roeskestad
    Brooklyn, New York
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Politiaksjonene i Belgia og Frankrike har vist omverdenen områder med høy arbeidsledighet og fremmedgjort ungdom som ser få muligheter. Veien til kriminalitet og terror er ofte kort. Men fremmedgjøringen er også kulturell. I Europa, som i Norge, tenker store innvandringsgrupper ofte veldig annerledes. Kjønn, jobb, Gud, mann og homofili er temaer noen vil se annerledes på enn mange født og oppvokst i Norge. Utfordringen fremover er å gjøre rammen for hva som er norsk vid nok til å skape en felles identitet uten å gå på akkord med demokratiske verdier.

1bd8906.jpg

Da jeg bodde i Libya, Syria, Egypt og Jemen, snakket jeg ofte med venner om nettopp forskjellen på Europa og Midtøsten. De hadde ofte et klarere skille mellom «kontinentene» enn meg som hadde studert Edward Said og Foucault. Noen av forskjellene var nettopp sosiale normer, homofili og religionenes rolle. Europa ble sett på som en friplass for alle disse søte, men kanskje destruktive gledene, mens Midtøsten ennå holdt fast på det sanne. Om ikke i religionens navn, så kulturelt. Det var selvfølgelig alltid en kulturell forskjell mellom den urbane «eliten» i Damaskus, Tripoli eller Kairo og «bondelandet», men generelt falt brorparten på feil side av historien, som man sier i USA. Når så mange i dag er på flukt til Europa, bærer de med seg kulturelt tankegods som ofte er annerledes enn det norske. Utfordringer vi vil møte i Norge er ikke bare økonomisk integrasjon, men også kulturell. Den ene leder ofte til den andre, men ikke automatisk. Vi må skape et samfunn der man kan ha ulike oppfatninger, uten at man automatisk faller utenfor som unorsk. Forskning har vist at Norge er et av verdens strengeste land når det kommer til sosiale normer. Hvordan du oppfører deg, hva du sier i gitte situasjoner vil bli slått hard ned på om du går utenfor. Ofte uten grunn, sett utenifra. I møte med verden bør Norge revurdere det norske, uten å miste oss selv.

Veien mot integrasjon og stagge grobunnen for terrorisme, er balansegangen mellom å skjønne at folk tenker annerledes og tillate det, men vise hvor grensen går. I norsk kontekst er det norsk lov. Hvis man lager det norske for trangt, vil store grupper fort falle utenfor. Hvis man ikke er tydelige på hvor grensen går, vil de samme forbli annenrangsborgere i et land der dette egentlig ikke skulle vært mulig. I USA er de fleste godt integrert, både fordi det er «lett» å være amerikansk, og fordi man ønsker å være amerikansk.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg