Historien om et varslet mord

Opphev det frie skolevalget og ta styringen.

Publisert Publisert

TRUET: Avgjørelsen om Fana Gymnas fremtid tas i dag, tirsdag 8. desember. ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Debattinnlegg

  • Gunnar Simonsen
    Lektor ved Fana gymnas
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den 5. november fikk vi se hvordan fylkesrådmannen ville adressere to viktige problemstillinger knyttet til driften av de videregående skolene i Bergen. Det ene problemet er et strukturproblem. Bergen har for mange elevplasser på studieforberedende (ST) linje. Det er jo ikke underlig etter at vi har hatt en massiv etablering av privatskoleplasser de siste årene samtidig som fylket har bygget to store nye skoler. Amalie Skram har sugd til seg elever fra hele byen, men mest dramatisk fra Bergen Vest og Bergen Nord. Disse områdene har for mange studieplasser. Det blir for dyrt. Dette fører til det andre problemet som er et kostnadsproblem.

Frode Bjerkestrand gjør denne historien til tema for sin kommentarartikkel i BT 18.11. Han bruker historien som utgangspunkt for å minne oss på hva politiske garantier er verdt i vår tid. Ingenting. Det skyldes trolig at den politiske hukommelsen er å likne på musens. Og de samme politikerne synes å satse på at vi velgere heller ikke husker fra tolv til middag. Bjerkestrand kaller det for skolefusk. Og som de fleste fuskere regner nok også politikerne med å komme seg unna med det som det heter. Det Bjerkestrand imidlertid ikke bruker historien til, er å utforske mulighetene for å forstå spillet bakom spillet. Alle slike politiske prosesser har nemlig en saksutredende forhistorie. Den er byråkratiets.

Dette byråkratiets foreslåtte løsning på kostnads— og strukturproblemet er blitt å legge ned Garnes og Fana og ST-tilbudet ved Laksevåg. Samtidig inviteres politikerne til å vedta 360 nye plasser i sentrum – på Katten og Årstad. Det er i sannhet et regnestykke med for mange ukjente, selv for en lektor i matematikk.

Man kan bli konspiratoriker av mindre. Hvordan skal man få seg til å tro at man kan løse strukturproblemer i Vest og Nord ved å legge ned skoler i Sør og Øst? Fana gymnas er med 5 paralleller den billigste skolen pr elev i hele fylket.

Administrasjonens forslag er altså å rette baker for smed. Men hvor kom overhodet løsningsforslaget fra? Og hvorfor får politikerne bare valget mellom forslag 1 og forslag 2, pest eller kolera? Arbeiderpartiet gikk til valg på å gjøre noe med det frie skolevalget. Og vi stemte i. Og hva fikk vi? Det fins ikke spor av en strategi for fritt skolevalg i politikken som foreslås for å løse de akutte problemene i videregående skole. Ved å unnlate å endre elevenes rett til å velge helt fritt, har politikerne frasagt seg styringsverktøyet i dimensjoneringspolitikken. Og i panikken vil man legge ned Fana, den skolen som er best tilpasset søkernes ønsker og bosted og den som gir flest uteksaminerte elever pr krone.

Mordet på Fana gymnas har vært varslet lenge. Allerede i skolebruksplanen var det antydet at helsen var dårlig. Den ble ikke bedre da skolen ble annonsert som sikkert døende (‘Fana skal legges ned’) av administrasjonen selv allerede våren 2014 da inntakskontoret holdt møter for skolene i regionen, lenge før politikerne hadde fått sagt sitt. Eiendomsavdelingen holdt omvisning for mulige interesserte våren 2015 (uten skolens kjennskap!), lenge før saksdokumentene til Opplæringsutvalget var påbegynt. Og hva nå? Pasienten er lagt i respirator med nytt møte den 3. desember. Vi frykter en beslutning om eutanasi uten at de pårørende er rådført. Fana koples fra som 100-åring. Født 1916 – død 2016. Begravelsen ønskes i stillhet.

Som en av mange skuffete AP-velgere ved skolen, er det ikke annet å tenke at administrasjonen har hatt en agenda om å legge ned Fana i mange år og at Arbeiderpartiet er blitt forført eller forledet til å tro at å legge ned Fana kan bidra til å løse kostnads- og strukturproblemer i skoledriften. Det må de da tro, for det skal vel tross alt noe håndfast til for å gå fra valgløfter slik de ble gitt av politikerne på skolen i juni 2015? Eller har Bjerkestrand rett?

Har de musens hukommelse? Kanskje skyldes et eventuelt endelig nedleggingsvedtak den 3. desember faktisk at mordet har vært rigget fra starten. Historien vil vise at et slikt nedleggingsvedtak vil gi nye kostnader om ti år. Disse vil ikke på noen måte likne på 7.2 millioner. Kostnader til ny skole vil ha episke proporsjoner. Kanskje har politikere ikke bare dårlig hukommelse, sammen med byråkratene kan det vise seg at de heller ikke ser særlig godt.

Og den gode løsningen? Selg Olsvikåsen (som det vel er faglig og politisk enighet om var og er en feilinvestering) og flytt tilbake til Laksevåg, dropp ST på Årstad og flytt ST+KDA fra Årstad til Fyllingen, legg ned en ST-klasse på Nordahl Grieg og en på Amalie Skram fra 2016/2017, utsett investeringene og nye klasser på Katten, flytt uansett alle under en eventuell oppussing av skolen til Amalie Skram. Flytt eventuelt Salg og service til Fana i stedet for til Stend. Slik vil man gjøre Fana til en levende skole også etter 100-årsjubileet og stå med en adekvat bygningsmasse når elevtallene øker fra 2025. Eller opphev rett og slett det frie skolevalget og ta styringen – også over størrelsen på det private tilbudet. Det vil gjøre vei i vellinga. Og velbekomme.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bil truffet av skred i Nordfjord

  2. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  3. Sønnen (20) godtok fengsling: Dette mener politiet om hvordan moren ble drept

  4. Gult jordskredvarsel: – Vi har en væromlegging i vente

  5. – Det er derfor sosialismen aldri har fungert, og aldri vil fungere

  6. «Derfor bør Brann la de to utlendingene gå»

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg