Ensom? Vi er her.

Du er ikke alene.

OVERVELDENDE: Presset kan for noen kjennes så overveldende og situasjonen så håpløs at det kan oppleves som umulig å holde ut, skriver Karl Dag Bærug.

  • Karl Dag Bærug
    Konstituert daglig leder, Kirkens SOS i Bjørgvin
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Ensomheten har mange ansikter. Noen velger den og dyrker den. Andre er tvunget til å leve med den — også i høytiden, til tross for at den er deres verste fiende.

Vi er på vei inn i høytiden. Handelsstanden fyrte av startskuddet for julehandelen med «Black Friday», og foreldre i de tusen hjem har møysommelig pakket inn 24 geniale adventsgaver til sine elskede småtroll. Hvor enn vi vender oss leser vi om hvordan vi på ett, to, tre kan servere den mest innbydende julemiddagen og skape den perfekte høytidsstemningen med tidsriktig advents-, jule- og nyttårsdekor i hjemmet vårt. Forventningene bygger seg opp.

Karl Dag Bærug. Foto: Kirkens SOS

Men hva om jeg ikke ser frem til høytiden? Hva om jeg nylig har mistet en som er kjær og alt ved julen får meg til å minnes det tapte? Hva om jeg er nyskilt og strever med å takle min første jul uten barna? Hva om jeg er arbeidsledig og kjenner at kjøpepresset er uutholdelig? Eller hva om min helsetilstand hindrer meg i å være sosial?Vi ser utallige eksempler på medmennesker som daglig kjenner på ulike former for ensomhet i vårt samfunn — uavhengig av sosial tilhørighet og status.

Tapsopplevelser forsterker ensomhetsfølelsen, fordi jeg savner den som ikke er der lenger. Eller, det kan handle om en følelse av utenforskap. Er du arbeidsledig eller er syk kan du i stor grad være ekskludert fra både arbeidslivet og sosiale aktiviteter. Mange opplever at slike vonde følelser forsterkes når merkedager som assosieres med fellesskap, familie og ferie nærmer seg. Presset kan for noen kjennes så overveldende og situasjonen så håpløs at det kan oppleves som umulig å holde ut.

Ensomhet:

Les også

Alt blir større i julen - forventningene, angsten, gleden og ensomheten

Du er ikke alene, det kan våre 1000 frivillige medarbeidere på Kirkens SOS bekrefte. Vi lytter til utallige historier, og hver eneste er unik. De handler om det virkelige livet, det livet som også favner smerte, savn og fortvilelse. Men livet er så mye. Og sammen finner vi ofte de gode grunnene til å kjempe videre, holde ut — ja, til å leve.

Husk, vi tåler alt det du har på hjertet, og vi er her alltid. Også i høytiden.

Med ønske om en fredelig høytid.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Vurderer eigne korona­reglar gjennom heile vinteren i Bergen

Byrådet vurderer å innføre strengare reglar for Bergen enn resten av landet gjennom heile vinteren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Syv anmeldt etter fest i natt

  2. 12.00: Regjeringen orienterer om julen

  3. Hun slo alarm om «kvinnesykdommen ingen snakker om». Nå kan Malene endelig få hjelp.

  4. Mens damene strippet, ble brødrene rundstjålet: – Lenge siden vi har hatt så mye moro

  5. Derfor krever ikke Haukeland munnbind

  6. 23 fikk bøter i to kontroller