Foreldre, våkn opp – dette spiller barna dine!

Som mangeårig spillanmelder, kan jeg fortelle deg at det som skjer i spill med 18-årsgrense, er tøft nok for en voksen, for ikke å si, et barn.

KJENN DINE BARNS SPILL: Kjære forelder, du må sette deg inn i hva spillene handler om og reflekter omkring aldersanbefalingene. Merkeordningen er der av en grunn, skriver innsender.

Debattinnlegg

Kris Leslie Munthe
barnevakten.no

Jeg husker at jeg var ganske liten, langt under anbefalt alder, da en voksen i familien tok meg med på kino for å se Jurrassic Park. Tiden ble nok i større grad tilbrakt under stolen, enn på den. Som resultat, har jeg utviklet en angst den dag i dag, og blir livredd hver gang jeg krysser vei med en kjøttetende dinosaur.

Kris Leslie Munthe

Mitt andre minne er fra TV-spillet Duke Nukem. Der kunne man gå inn i en strippebule og se halvnakne, om enn utydelig, pikselerte kvinner, gli opp og ned stenger til erotisk musikk. Grafikken var lite å skryte av, men allikevel det nærmeste en i pubertetsovergangen kom til nakenhet på skjerm. Det tredje inntrykket var hos nabokammeraten. De eldre gutta der tok opp et cover hvor det stod «G-T-A» i store bokstaver, så et mer ubetydelig «18-år» like etter. Så klart, man kunne jo øve seg opp til trafikksertifikatet, kjøre rolig rundt i bybildet og vinke vennlig til forbigående.

Men fristelsen var større til å bruke fotgjengere som fartshumper, eller gå inn i en gågate og plafre ned alt og alle med maskingevær og rakettskytere. Hele seansen fulgt av en kvisete ungdomsversjon av meg som nynnet på klassiske krigslåter.

Jeg må innrømme at jeg syntes at all volden i spillene var ubehagelig i starten. Folk som hylte i gatene og løp unna i frykt. Så, spillfiguren min som jaget etter med håndvåpen. I starten kjentes det litt ekkelt i magen. Jeg drepte jo ikke ekte mennesker, men det var noe rart med det allikevel. Så ebbet den følelsen ut, og det ble greit.

Les også

Du er forelder, ikke en bestevenn

Foreldre og skolen kunne ikke fortelle meg om mediers påvirkningskraft og hvorfor det var lurt å vente til man ble eldre med å spille slike spill. De hadde ikke den kunnskapen som finnes så tilgjengelig for foreldre og lærere nå i dag.

Som mangeårig spillanmelder for Spillkritikk, og nå, foredragsholder og anmelder for Barnevakten, har jeg fått et veldig annerledes og mer reflektert syn på aldersgrenser. Ikke minst, så har mitt perspektiv endret seg etter å selv ha blitt pappa og lærer i grunnskolen.

18-årsgrense i dag , er ikke det samme som 18-år da jeg vokste opp. Spill har blitt grovere og langt mer realistiske – altså de ser mer ekte ut. Ikke mistolk meg, jeg elsker dataspill, noe kone og barn kan bevitne og fortvile seg over. Det kan bli en del timer på sofaen.

Men bransjen selv, altså de som lager TV-spill, frivillig og villig setter aldersgrenser på spillene sine, nettopp for at barn skal skjermes. Det lages spill hvor voksne, og ikke barn, er målgruppen.

Les også

17 bisarre ting småbarnsforeldre gjør

Tilbake til påstanden om at 18-år ikke er det samme i dag som før. GTA har endret seg. I enern var volden i 2D. I oppfølgeren, kom spillet i 3D, altså det så mer ekte ut. Her kunne man plukke opp prostituerte, eller skyte lemmer og hoder av mennesker mens blodspruten stod. I det siste GTA-spillet, kan man torturere et menneske med elektrisitet, nestendrukning, slag og spark, «you name it».

I Metal Gear Solid: V, gjemmer du deg under sykehussenger og bevitner pasienter bli skutt ned av terrorister. Ikke minst, en hel flokk bli blafret ned i en korridor, innestengt og hylende av frykt.

Forskningen er delt når det gjelder spørsmålet om hvorvidt medievold er skadelig for barn eller ikke. En NOVA rapport konkluderte for noen år siden at medievold kan være skadelig for noen barn.

Selv som voksen, og mangeårig dataspiller, blir også jeg noen ganger sjokkert over enkelte sekvenser. Og jeg må bare tro at jeg har utviklet med alder, et bedre register for å håndtere disse inntrykkene enn mange barn?

Hvordan opplever da de slike inntrykk?

Les også

Hva er det med fotball?

TV-spill er ikke noe å forakte eller å unngå. Det finnes mye bra, som kan være morsomt, lærerikt og givende for barna. 94 % av alle barn i alderen 9-16 år spiller dataspill (Barn og Medier, 2014). De gjør det av en grunn, fordi det er gøy og sosialt.

Men det gjør vondt etsteds hver gang jeg hører om andreklassinger som spiller 18-årsspill. Og mange niåringer rangerer GTA som en favoritt, ifølge Medietilsynets undersøkelser som gjennomføres annethvert år. For ikke å nevne alle tolvåringene som spiller COD og Battlefield (Barn og Medier, 2014).

Kjære forelder, min oppfordring er at du som forelder setter deg inn i hva spillene handler om og reflekter omkring aldersanbefalingene. Merkeordningen er der av en grunn.