Det er for mye konkurranse

DEBATT: Det er på tide det offentlige tar ansvar for bussjåførene.

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Thorleif Berthelsen
    styremedlem Rødt Bergen
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

DE GLEMTE: Det er tross alt en grunnleggende velferdstjeneste vi snakker om, men de politiske partiene har glemt dem som kjører buss, bybane, tog og ferger, skriver Thorleif Berthelsen. Foto: Rødt Bergen

I Bergens Tidende 19. januar har bussjåfør Kjell Gytri et tankevekkende innlegg om dårlige arbeidsforhold. Slik jeg forstår Gytri, har det blitt for mye fokus på pris i anbudsrundene. På Stortinget og i fylkestinget snakkes det med rette fint om mer kollektivtrafikk og bedre klima. Men partiene som stadig vil ha mer konkurranse, har glemt dem som kjører buss, bybane, tog og ferger. Når Gytri viser til hvordan sjåfører presses ut av yrket, er det både alvorlig for den enkelte og for samfunnet.

Les også

Fire spørsmål om Bybanen

Konkurransen fører til angrep på lønn, pensjon og arbeidstid. Det er urimelig at det er de ansatte som skal betale prisen for økte overskudd i bedriftene og kutt i offentlige ytelser. Gjennom Skyss har fylket sørget for at anbudsspiralen fortsetter nedover, og dermed også ødeleggelsen av yrkesstoltheten.

Det er på tide det offentlige tar ansvar for bussjåførene, avvikler anbudsjaget og oppretter et fylkeskommunalt kollektivselskap som kjører bussene selv. Det er tross alt en grunnleggende velferdstjeneste vi snakker om.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg