Døgnåpen barnehage er ikke til barnas beste

Barn er sårbare når de er trøtte og slitne, og i hvert fall om de våkner om natten med mareritt.

Publisert Publisert

TRYGGHET: Rutiner er viktig for å skape trygghet hos barn. Når man ser det store behovet for vikarbruk i dagbarnehager, kan man spørre om det er mulig å få til en stabil bemanning på natten, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix (illustrasjonsfoto)

Debattinnlegg

  • Elisabeth Haugsbø Hannevik
    Barnehagelærerstudent, Bergen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Anne og Trond er foreldre til Axel på 2 år. Begge foreldrene jobber turnus og skal denne natten på jobb kl. 22.00 – 07.00. Axel blir derfor levert i barnehagen kl. 19 fordi han pleier å legge seg da. Etter en natt i barnehagen må Axel bli hentet fordi han har vært i barnehagen i over 12 timer, men foreldrene til Axel har egentlig behov for å dra hjem og sove etter nattevakten.

For aleneforsørgere eller foreldre som jobber turnus, kan jeg forstå at det er godt å ha et tilbud om døgnåpne barnehager. Men er det egentlig så greit for barnet å komme hjem om morgenen til foreldre som ikke har sovet en hel natt? Og bør det være mulig å hente det etter at foreldrene har sovet litt? Da vil gjerne barnet være i barnehagen i mellom 15-20 timer.

I Sverige har det vært et tilbud om nattåpne barnehager siden 1988, og flere barn, foreldre og ansatte ser ut til å være fornøyd med denne ordningen. I Norge har noen barnehager begynt å prøve det ut.

Barnehagen er et pedagogisk tilbud for barn, og døgnåpne barnehager krever gjerne mer av de ansatte. De skal tross alt sørge for å gi alle barn et pedagogisk tilbud, noe som kan være utfordrende når barna kommer og går til alle døgnets tider.

Les også

Jeg er forelsket i den norske barnehagen

En masteroppgave om en norsk døgnåpen barnehage får frem at både barn, foreldre og ansatte virker fornøyd med tilbudet de får. Det kommer også frem at barna kan lære mye av en natt i barnehagen. De kan blant annet vise omsorg overfor andre barn, og selvtilliten til barna kan styrkes ved å blant annet mestre og være borte fra foreldrene en natt.

Jeg mener at barn skal få sove i sin egen seng om natten, med kun foreldrene eller andre nære omsorgspersoner rundt seg. For barn i særlig 1-2 ½ årsalderen kan det være fare for at de føler seg usikker og redd dersom menneskene de er knyttet til ikke er der i nære situasjoner som i leggetiden. Rutiner er viktig for å skape trygghet hos barn.

Dersom et barn skal overnatte i barnehagen, håper jeg for barnet sin del at det er minst en person tilstede som barnet er knyttet til. Professor May Britt Drugli uttalte i en artikkel i VG i 2015 at barn er sårbare når de er trøtte og slitne. De er i hvert fall sårbare dersom de våkner om natten med mareritt.

I dagens barnehagehverdag er det alltid behov for vikarer, men en kan for eksempel ikke sette inn en vikar på disse vaktene om natten når barna kan være i en sårbar situasjon.

Personlig tror jeg det er utfordrende med døgnåpne barnehager. En ting er at barnehagen tar over enda flere av foreldrenes oppgaver. Men det må flere ansatte til, og det avhenger av at de ansatte alltid er de samme voksne om natten.

Om barnehagene hver natt klarer å ha de samme ansatte på jobb som barna kjenner, kan jeg gå med på at et døgnåpent tilbud kan være bra for barn. Men når man ser det store behovet for vikarbruk i dagbarnehager, kan man spørre om det er mulig å få til en stabil bemanning på natten.

Jeg forstår at det kan være utfordrende å få alle dager til å gå opp for barn med foreldre hvor begge jobber turnus, eller for barn med bare en forsørger, men hvem er en døgnåpen barnehage egentlig til det beste for?

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg