Jeg var kommet til en dyrehage på Sydpolen

En tur ut på NHH var som å komme inn i en amerikansk collegefilm.

IKKE AKTUELT: Motforestillingene til NHH strekker seg tilbake til den gang vi skulle begynne på gymnaset på slutten av 60-tallet. Gå på Handelsgym og bli blåruss? Aldri aktuelt for oss arbeiderklasseunger fra Søndre, skriver Einar Engelstad. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Einar Engelstad
Musikkanmelder i BT

Jeg har ant det lenge. Faktisk i nærmere 50 år. Det er noe som skurrer med folk som utdanner seg til økonomer. Et folkeslag som ikke er helt som den vanlige mannen i gaten. Noe for seg selv på godt og vondt. Mest det siste er det nylig kommet frem.

Motforestillingene strekker seg tilbake til den gang vi skulle begynne på gymnaset på slutten av 60-tallet. Gå på Handelsgym og bli blåruss? Aldri aktuelt for oss arbeiderklasseunger fra Søndre. Slikt var bare for dem som kom fra godt møblerte hjem på Kalfaret og i Fana. Som snakket dannet og sa «mei» og «dei».

Les også

Les også innlegget som satte fyr på NHH-debatten: Et nikkedukkehjem

Bedre ble det ikke da vi ble raddiser omtrent på den samme tiden. Vi nedlot oss til å gå på rockekonsertene i Aulaen på NHH, men der gikk også grensen.

Med årene skulle jeg ytterligere få sementert fordommene mine. En tur ut på NHH var som å komme inn i en amerikansk collegefilm. En ghetto lengst ute i Sandviken der innbyggerne både oppførte og kledde seg annerledes enn den gjengse student på Høyden.

Men godt sponset av næringslivet som de var, hadde de i lange perioder virkelig peiling på det å lage gode rockekonserter. Og jeg var på svært mange. At vaktene tilsynelatende var plukket ut fra dem som hadde befalsskolen i militæret, og oppførte seg deretter, var bare noe en måtte finne seg i.

IKKE AKTUELT: Motforestillingene til NHH strekker seg tilbake til den gang vi skulle begynne på gymnaset på slutten av 60-tallet. Gå på Handelsgym og bli blåruss? Aldri aktuelt for oss arbeiderklasseunger fra Søndre, skriver Einar Engelstad. Bildet er fra immatrikuleringen en gang på 1960-tallet. BERGENS TIDENDE

Jeg må tilstå at til tider var det som om jeg var kommet til en dyrehage på Sydpolen. Nesten annenhver mannlig student gikk omkring som pingviner i kjole og hvitt med flashy ordensbånd og buekorpsmedaljer på brystet. Resten gikk i dress. En stor del av jentene var elegant utspjåket som om de skulle være med på slottsballet til Askepott.

Det er greit nok med dress i bryllup og begravelser, men på en rockekonsert om kvelden? Det verste var at det virket som om den merkelige klesdrakten var det mest naturlige i verden.

Men tidene endrer seg også på økonomfabrikken. Noe en bekjent virkelig trodde var tilfelle da han på et arrangement ut på 80-tallet oppdaget at det krydde av punkere i Helleveien. Utpå kvelden skjønte han at det var karneval på NHH.

Med årene har jeg oppdaget at det også finnes mange vettuge mennesker blant Høyre-folk. Jeg kjenner både revisorer, direktører og økonomisjefer med bakgrunn fra NHH som er fornuftige og ålreite folk.

Les også

Kulturredaktør Frode Bjerkestrand: NHH er en egen planet

Men at mange der ute fremdeles befinner seg på en egen planet, fikk jeg erfare da jeg skulle anmelde en konsert i Aulaen under Uken for noen uker siden.

I påvente av at det hele skulle begynne, sto jeg like nedenfor inngangen og tok meg en røyk. En av arrangørene hadde da tatt kontakt med en av crewet til bandet, pekt meg ut og kommet med følgende gullkorn: «Jeg tror han der står og sniffer kokain».

En 65 år gammel gråskjegget deltidspensjonist? Hvor i all verden tar de det fra? Jeg har rett nok dårlige erfaringer med at jeg i edru tilstand blir forsøkt nektet adgang på konserter med den begrunnelsen at jeg skal være full, men kokain? Den var ny, og viser vel at en del av studentmassen der ute fremdeles trenger å ta seg en tur ut blant vanlige mennesker.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg