Kan mikroplast havne i drikkevannet?

Har Bergen vann kontroll med hvor mye mikroplast som går videre til de tusen hjem?

Publisert Publisert

VANN: Kan svevestøvet blir ført med vinden og til slutt havner i byens drikkevann? spør Trygve Hillestad. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Trygve Hillestad
    Forfatter og skribent

Mikroplast er i fokus, nærmest som et dødelig, nyoppdaget avkom av all plasten vi bruker. Mange tusen tonn plast havner årlig direkte eller via avløpsrenseanlegg i havet og er allerede blitt en trussel for livet der. Både som større plastprodukter og nedbrutt til mikroplast.

Det er allerede kjent at mikroplast blir spist av hele næringskjeden i havet. Organismene der ser ikke forskjell på mikroplast og mat. Når de spiser mikroplast blir farlige miljøgifter i plasten (PCB og DDT) frigjort. Til slutt ender mikroplasten og de farlige kjemikaliene som menneskeføde. Den sunne fisken er ikke lenger så sunn som vi har innbilt oss.

Les også

Plastproblemet krever handling

Nå påstås det at svevestøv fra veiene også inneholder mikroplast fra bildekk. Er det da mulig at dette svevestøvet blir ført med vinden og til slutt havner i byens drikkevann? Jordalsvannet er drikkevannskilde til store deler av Åsane, og Svartediket forsyner store deler av Bergen sentrum. Begge er geografisk beliggende med potensiale for at tørt svevestøv med mikroplast kan bli ført med vinden henholdsvis fra motorveien og Danmarksplass/Kronstad og direkte til drikkevannenes overflater.

Da undrer jeg: Vil skadelig svevestøv bli værende på vannoverflaten og forsvinne til fjordene våre med overvannet, eller vil det synke ned og havne i inntaket til renseanleggene? Har renseanleggene egenskaper som filtrerer bort eventuelt farlig svevestøv i drikkevannet vårt? Hvis ikke, har Bergen vann kontroll med hvor mye mikroplast som går videre til de tusen hjem?

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg