13 Reasons Why er viktig, Eikefjord

Serien glorifiserer ikke selvmord. Den viser hvor forferdelig tungt en person kan ha det.

ÅPENHET: En serie som tar opp selvmord blant unge mennesker er noe som fører til åpenhet rundt temaet, svarer Ingrid Ottesen til Eirin Eikefjord. Privat/Jan M. Lillebø

Ingrid Ottosen Svendsen
Studerer master i journalistikk

Det er lørdag ettermiddag. Mens regnet pisker mot ruten prøver jeg å klemme inn tid til å lese aviser før våte gjester finner veien inn leiligheten min for kvelden. Som bergenser går turen automatisk innom bt.no når jeg skal oppdatere meg på innlandsnyheter. Blikket fanges fort av en kommentar av Eirin Eikefjord som handler om en serie jeg nylig har sett, og satt pris på: «13 reasons why».

Les også

Psykolog med råd til unge etter «13 reasons why»: Søk hjelp, støtte og aktivitet mens du venter på at depresjonen går over.

Etter et historisk og litterært tilbakeblikk, forteller Eikefjord at flere norske ungdommer med selvmordstanker har sagt at de har sett serien. Dette er opplysninger man selvfølgelig skal ta på alvor dersom det viser seg at serien på noen som helst måte har hatt en skadelig innvirkning på de unges tankesett og/eller helse.

Likevel klarer jeg ikke å unngå å tenke at jeg selv ofte søker serier hvor gjenkjennelsesfaktoren er stor enten i tematikken eller hos hovedpersoner. Det er ikke urimelig å anta at dette også gjelder andre, med og uten psykiske problemer.

Les også

Selvmord gjelder oss alle

Eikefjord kommenterer at hovedpersonen i denne serien « ... er en jente mange unge kan – og kanskje vil – identifisere seg med». Her er vi enig. Vi er også enig i at det å snakke om selvmord uten å glorifisere det, er svært viktig.

Det er når Eikefjord deler sin personlige oppfatning av 13 Reasons Why, våre meninger skiller vei. Ved å påstå at serien innehar en rekke kvaliteter med negativt fortegn, minimerer Eikefjord serien til å bli noe den ikke er.

Les også

- Vi må tørre å snakke om det som gjør vondt

Her gir jeg deg 13 gode grunner til at jeg synes serien er viktig:

 1. Den glorifiserer ikke selvmord. Den viser hvor forferdelig tungt en person kan ha det, og hvordan det å ta livet av seg selv fører til en bunnløs sorg hos de pårørende, som i tillegg sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål.
 2. Den tar absolutt opp psykisk sykdom. Hvordan Eikefjords ikke oppfatter dette, er for meg en gåte. Store søvnproblemer og stadige hallusinasjoner fører til at Clay, en av hovedpersonene, lenge er på randen av et mentalt sammenbrudd. Foreldrene råder ham til å begynne på medikamenter igjen, og viser dermed til hans historie med psykiske problemer. En kvinnelig karakter sliter etter å ha blitt festvoldtatt og bruker alkohol for å døyve smerten, mens en annen igjen konstant er på søken etter å bli straffet på ulike måter som indikerer enorm skyldfølelse overfor hovedpersonen som tok livet sitt.
 3. Hovedkarakteren går flere ganger i dybden på hendelser som kan virke mindre viktige. I hvert fall på overflaten. Ved å gjøre dette viser hun hvor ulikt vi mennesker reagerer, og hvordan det å bli hengt ut ved flere anledninger kan føre til at en person blir introvert og redd.
 4. Hovedpersonen er ikke feilfri. Hannah Baker er en tilsynelatende vanlig tenåringsjente. Til tross for man som seer føler med henne, kan hun til tider virke overflatisk og ikke så likandes.
 5. Den retter lys mot de mange nyansene av voldtekt. Hannah blir voldtatt og opplever å føle seg paralysert under handlingen og klarer dermed ikke å reagere. Når hun i etterkant søker hjelp, blir det satt spørsmålstegn ved reaksjonen hennes.
 6. Den viser hvordan foreldre kan være uvitende om hva som foregår i deler av barnas liv, uten at den på noen som helst måte antyder at foreldrene burde gjort noe annerledes.
 7. Den viser hvordan pårørende håndterer sorg ulikt.
 8. Den forteller om ett selvmord, og påberoper seg ikke retten til å være en universell fasit på en historie.
 9. Den viser hvor brutalt, mørk og smertefull gjennomføringen er.
 10. Den poengterer hvordan isolasjon generelt kan være et tegn på at noen ikke har det bra. Dette var noe som gikk igjen hos mange av karakterene
 11. Den viser hvordan selvmord kan ha ringvirkninger og hvordan både de nærmeste, men også bekjente kan bli svært påvirket av en slik handling.
 12. En serie som tar opp selvmord blant unge mennesker er noe som fører til åpenhet rundt temaet.
 13. En serie som tar opp selvmord blant unge mennesker er noe som fører til åpenhet rundt temaet. En god regel kan ikke bli gjentatt nok ganger.
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg