Paragraf 2c er ikke bare et kvinnespørsmål

KrF-forslaget handler ikke om å begrense kvinners rett, det handler om å ivareta menneskeverdet til de barn som har fått svekket rettsvernet.

Publisert Publisert

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad krever at den såkalte «Downs-paragrafen» i abortlovens blir fjernet, og statsminister Erna Solberg (H) har kommet ham i møte. Foto: Paul S. Amundsen

Debattinnlegg

  • Jon Olav Økland
    KrFU
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Eirin Eikefjord reagerer på Krfs ønske om å fjerne abortlovens paragraf 2c ved å kalle forslaget for et usmakelig grunnlag for en borgerlig allianse. Kommentaren er både underlig og lite treffende. I sin kritikk gjør Eikefjord forslaget til et spørsmål om kvinners rettigheter – noe det primært ikke er.

En kvinne har tilgang til selvbestemt abort frem til 12. uke, men vil etter det ha begrenset abortmuligheter. Dette betyr at fosterets rettsvern styrkes på bekostning av kvinnens rett til å ta abort. Det må da ekstraordinære grunner til for at kvinnen skal få innvilget abort.

Abortlovens paragraf 2c er et slikt unntak, og handler om barnets svekkelse av rettsvernet grunnet dens sykdom – og ikke primært om kvinners rett til å ta abort. Morens helsetilstand og potensielle fødselskomplikasjoner er ikke gjenstand for paragraf 2c. Rettsvernet til foster med down syndrom er svekket ene og alene grunnet egenskapene til barnet.

Les også

Eirin Eikefjord: Skal norske kvinner tvinges til å føde alvorlig syke barn?

Prinsipielt er dette problematisk, ettersom en slik diskriminering av barn med down syndrom hadde vært fremmed dersom barnet først hadde vært født. Menneskeverd og kampen mot diskriminering av de svakeste har alltid stått sentralt i partiet.

Å løfte frem et punkt om likestillingen av rettsvernet mellom friske og syke barn i mors liv, er å forvalte den tillit KrF har fått av velgerne. For primært handler ikke Krf-forslaget om å begrense kvinners rett, det handler om å ivareta menneskeverdet til de barn som har fått svekket rettsvernet gjennom dagens abortlov.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg