Bitcoin bruker uhorvelige mengder energi. Intet vettig blir produsert.

I dag bruker bitcoin-spekulantene mer strøm enn hele Irland.

Publisert: Publisert:

OMSTRIDT: Firmaet Kryptovault Dale AS utvinner kryptovalutaen bitcoin i lokalene til den gamle tekstilfabrikken. Dette er ufornuftig bruk av energi, mener innsenderen. Foto: Tor Høvik

Debattinnlegg

Gabriel Fliflet
Leder i Naturvernforbundet Hordaland

Industristedet Dale er kjent for sin produksjon av flotte gensere. Nå har nye folk rykket inn. De skal utvinne bitcoin. Det er ikke lett å forstå prosessen, men det koker ned til dette:

Noen spekulanter tjener penger på å bruke uhorvelige mengder energi. Intet vettig blir produsert. Ingen tekstiler. Ingen varmende gensere. Arbeidsplassene er færre enn antall fotterapeuter i en liten bykommune (i øyeblikket 2-3) og må være blant de mest energikrevende i hele Norge.

Nå vil spekulantenes selskap, Kryptovaluta Dale AS, ha enda mer energi. Voldsomme mengder: 120 MW.

Det tilsvarer halve maksimaleffekten i Drammen kommune (70.000 innbyggere).

Vi må alltid forsøke bruke så lite energi som mulig. Det er knapt om energi som kan kalles miljøvennlig, og selv «ren» vannkraft eller vindkraft gjør ofte skade i naturen:

Elver blir bygget ut, fjell- og kystnatur blir forringet av vindmøller. Og fossil energi, sender, som vi vet, oss alle snart lukt inn i stekeovnen.

Det er i prinsippet ingen begrensninger på hvor mye energi vi kan bruke på å utvinne kryptovaluta. I dag bruker bitcoin-spekulantene mer strøm enn hele Irland, og forbruket går rett til værs. Etter Bitcoin kan det komme stadig nye typer kryptovaluta, som alle kan få nye spekulanter og nye krav om mer energi.

På listen av hva vi bør bruke vår knappe energi til, bør produksjon av kryptovaluta for finans-spekulanter komme på bunnen. Våre politikere bør snarest klø seg i hodebunnen og gjøre fremstøt internasjonalt for å begrense denne meningsløse og miljøfiendtlige forretningsideen. De bør kreve konsesjon for og stille krav til datasentre. At firmaer som satser på bitcoin-utvinning, får fritak for elavgift og eiendomsskatt, er ikke til å begripe.

Vårt hjemlige BKK bør ikke være med på utbygging av nye kabler og transformatorer, men vise samfunnsansvar og holde seg unna en bedrift med så tvilsom forretningsidé som den på Dale.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg