«Alternative fakta» i utenrikspolitikken

Å si at vi stanset salg av ammunisjon for deretter å selge militært materiell, er uten tvil å føre velgerne bak lyset.

VÅPENSALG: Til tross for at regjeringen har vært fult klar over situasjonen i Jemen, har de altså tillatt en eksplosiv økning i eksport av våpen, skriver innsender. Illustrasjonsbilde: Frantisek Czanner / Shutterstock

Tuva Krogh Widskjold
Leder i Changemaker

Våren 2016 erklærte regjeringen både i media og sin egen stortingsmelding om norsk eksport av militært materiell at de hadde stanset salget av ammunisjon til De forente arabiske emirater. Slik skulle regjeringen sikre at norsk ammunisjon ikke ble brukt til brudd på humanitærretten i Jemen.

Konflikten i landet er hovedårsaken til en enorm sultkatastrofe som nå kalles den største matsikkerhetskrisen i verden. De forente arabiske emirater deltar i den Saudi-ledede koalisjonen som har bombet skoler og sykehus. Koalisjonen er beskyldt for å strategisk bombe matproduksjon og jordbrukssektoren. Sammen med en blokade er resultatet at flere millioner mennesker lider av akutt underernæring.

Les også

Millioner av barn sulter i Jemen

Det som ikke ble sagt da regjeringen i vår proklamerte sin strenge «føre var»-linje, som var begrunnelsen for stans av utførsler av ammunisjon til De forente arabiske emirater, var at den generelle eksporten av militært materiell til Emiratene skulle økes. Ifølge SSB var det en doblingen i den norske våpeneksporten til De forente arabiske emirater i 2016. Til tross for at regjeringen har vært fult klar over situasjonen i Jemen, har de altså tillatt en eksplosiv økning i eksport av våpen.

Det stemmer at SSB og UD, grunnet forskjellige klassifiseringer, opererer med ulike tall for norsk eksport av militært materiell. Det kan også stemme at De forente arabiske emirater ikke har mottatt norsk ammunisjon i 2016. Men Emiratene har fått mer av norske «Deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitser» og «Patroner og deler, unnt haglpatroner og deler dertil».

Kanskje er det ikke «alternativ fakta» å si at vi stanset ammunisjon for deretter å selge militært materiell, men det er uten tvil å føre velgerne bak lyset.

Studentersamfunnet i Bergen inviterer til frokostmøte om norsk våpeneksport på Bergen Offentlige Bibliotek i morgen.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg