Tankeløst

Det skorter på kritiske spørsmål og kjennskap til regelverket for skolegudstjenester i NRK og BTs dekning av skolegudstjenestesaken på Voss.

Publisert Publisert

sp198131 (1).jpg

Debattinnlegg

  • Christian Lomsdalen
    Lektor, humanist, og far
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I år er det særlig skolegudstjenesten for skolene på Voss som har skapt de hardeste frontene her i Hordaland. Det er underlig ettersom Skulestad skole er blant de skolene som i år har forholdt seg til Utdanningsdirektoratets regelverk. I motsetning til mange andre skoler i Hordaland.

Christian Lomsdalen

Da er det synd å lese fremstillingen av saken i Margrethe Hegnars artikkel i BT fra 16. desember eller hører Per Vidar Raunholm i NRK Hordaland 17. desember.Se skolene:

Les også

Her må elevene søke om fri for å dra på skolejulegudstjeneste

Hovedproblemstillingen både i BTog NRK er den manglende kritiske sansen. Fremstillingen hos begge mediene bærer preg av at de mener det er skolen som har gjort noe galt når de har valgt å takke nei til skolegudstjeneste. NRKs journalist spør også om skolen i det hele tatt har lov til å nekte å være med på skolegudstjenester. Svaret på dette burde journalisten vite.

Det burde være selvsagt for journalisten at situasjonen på Skulestad skole ikke er å trosse Utdanningsdirektoratets anbefalinger om foreldresamarbeid eller aktiv påmelding. Dette er anbefalinger som må gjennomføres hvis man ønsker at elevene skal delta i kirken. Dette er derimot ikke krav som må være oppfylt for at skolene IKKE skal sende elevene på religiøse ritualer hos den lokale kirken.

Både NRK og BT har tradisjonelt blitt betraktet som medier som evner å stille spørsmål rundt tvilsomme dobbeltroller, og som tar opp ubehagelige spørsmål. Da er det synd at dobbeltrollene i denne saken ikke problematiseres overhodet. Det problematiseres ikke fra journalistenes side verken at presten også er initiativtaker til arrangementet og er den presten som skal stå for gudstjenesten, og at hennes ektemann sitter i kommunestyret for Kristelig Folkeparti. Selv ser jeg noen problematiske sider ved begge disse dobbeltrollene.

Frode Bjerkestrand:

Les også

Julen handler også om å bevare takhøyden for våre fineste tradisjoner

Det at det heller ikke stilles kritiske spørsmål til foreldrene i denne sammenhengen, er også litt underlig siden det er snakk om foreldre som velger å lage et kollektivt arrangement for en stor del av elevene i skolens undervisningstid, på tross av at skolen har sagt nei til å ha dette arrangementet i skoletiden. Om jeg skulle være journalist på disse sakene ville jeg stilt spørsmålstegn rundt om ikke Hans Jørgen Boge som kommunestyrerepresentant hadde kunnet ordne en tilleggsbevilgning til skolen for å dekke disse utgiftene eller om ikke Kjersti Brakestad Boge som prest hadde kunnet organisere en gudstjeneste for elevene på kveldstid. Dette tror jeg ville vært bedre fremfor at foreldre skal sabotere skolens undervisningsplaner.

Det er uheldig at Bergens Tidende velger å fremstille dette foreldreparet som representanter for en samlet foreldregruppe. Avisen Hordaland har klart å få med seg at det er sterk uenighet om dette innad i foreldregruppen. Da burde BT ha fått dette med seg også. Dessverre går NRK et skritt lenger; journalisten velger å ta det med i intervjuet om hvorvidt rektor selv går i kirken. Jeg har særdeles store problemer med å se hvorvidt dette kan være relevant for skolens praksis. Særlig med tanke på argumentasjonen fra rektor tidligere i innslaget.

Med tanke på at skolegudstjenester lager bruduljer og mediesaker hvert eneste år håper jeg at vi neste år slipper å se slikt slett håndverk fra både NRK og BT sin side.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg