Min livmor, min rett, mitt valg

Det er ikke egoistisk å ikke ønske å føde et barn med funksjonshemninger.

Publisert Publisert

MIN KROPP: Som ung kvinne i dagens samfunn er det ingen andre enn jeg og min partner som har noe de skulle ha sagt om hva jeg velger og ikke velger skal vokse i min livmor, skriver Safina de Klark.

Etter det kom fram i media at ni av ti kvinner velger å avslutte sin graviditet hvis fostervannsprøve viser at fosteret lider av Downs syndrom, har debatten rast i media og i samtlige kommentarfelt. Argumenter hagler, dømmende ord utveksles og personangrep forekommer over en lav sko og spill på samvittighet er gjengående.

Vi har nådd et punkt i vårt samfunn der kvinner oppfordres og nærmest kreves til å beholde fosteret og gjennomføre graviditeten fordi barn med Downs syndrom har lik leverett som friske barn. De som argumenterer for at dette er et valg hver enkelt må ta selv, får høre at vi er kalde, samvittighetsløse og mener at alle mennesker skal lages i en og samme standardmal. Dette har jeg sett meg lei.

Når ble kvinner ene og alene en menneskelig inkubator? Når begynte vi sakte men sikkert å gli tilbake til 1950, der man ikke hadde rett til å ta et aktivt valg når det gjelder egen kropp og eget liv? Når begynte det å bli akseptert å dømme folk for å benytte seg av en lovfestet rett? Når ble vi så trangsynt og så innsnevret i vår tankegang at vi synes det er helt kurant å snakke ned om kvinner som velger å ikke beholde et funksjonshemmet barn?

Terje Angelshaug:

Les også

Hvorfor velger så mange bort barn som min datter?

Jeg har lest mange solskinnshistorier om individer med Downs syndrom som lever et godt og verdig liv, på lik linje som friske individer. Jeg kjenner en glede i kropp og sinn når jeg leser slike historier. Likevel, dette er solskinnshistorier, og er dessverre ikke i majoritet.

Hvorfor skal samfunnet og samfunnets dømmende individer pålegge kvinner å beholde et funksjonshemmet barn? Hvem er du til å dømme? Det er ikke egoistisk å ikke ønske å føde et barn med funksjonshemninger, det er å ta et aktivt valg over sin egen kropp og sitt eget liv. Det er ikke egoistisk å ikke ville ha det ekstra ansvaret et funksjonshemmet barn medfører, det er et valg man har rett til å ta selv.

Du som sitter hjemme i stuen din, du som kommenterer på kommentarfelt om hvor egoistiske, hjerteløse og ondskapsfulle disse kvinnene er, er det du som skal oppdra dette barnet? Er det du som skal kjempe kampen om å få fullverdig tilpasset opplæring til dette barnet når kommunen ikke har ressurser til å tilby det? Er det du som skal betale for en logoped fordi kommunen kun kan bistå med én til to timer i uken?

La oss ikke gå tilbake til et samfunn der kvinner ikke lenger er sjefen over egen kropp.

Er det du som skal være med på alle helsesjekker nødvendig for å følge opp og kontrollere og eventuelt behandle for alle ekstra lidelser et funksjonshemmet barn kan ende opp med å få? Er det du som skal ta ansvaret? Nei. Da er det heller ikke du som har noe du skulle ha sagt til kvinnene som ikke ønsker dette ansvaret. Da har du ikke rett til å dømme.

La oss ikke gå tilbake til et samfunn der dømmende blikk og hatske ord serveres kvinner som nekter å bli presset til et valg de ikke ønsker. La oss ikke gå tilbake til et samfunn der kvinner ikke lenger er sjefen over egen kropp. Som ung kvinne i dagens samfunn er det ingen andre enn jeg og min partner som har noe de skulle ha sagt om hva jeg velger og ikke velger skal vokse i min livmor.

Les også

Den siste abortklinikken

Les også

Menneske 2.0

Les også

Irlands abortlov anklages for menneskerettighetsbrudd

Safina De Klerk (22)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  2. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  3. Byrådet vurderer å åpne flere teststasjoner i Bergen

  4. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift

  5. Brann-spiller i karantene etter kontakt med koronasmittet

  6. Gjenåpningen av Norge settes på vent: – Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg